Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ
 
Παραγωγή: Finos Film
Α' Προβολή: 4 Δεκεμβρίου 1961
Κατηγορία: Δραματική
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Γιάννης Δαλιανίδης
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Ηθοποιοί: Ζωή Λάσκαρη, Νίκος Κούρκουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου, Βαγγέλης Βουλγαρίδης, Ελένη Ζαφειρίου, Παντελής Ζερβός, Νίτσα Μαρούδα, Κώστας Βουτσάς, Περικλής Χριστοφορίδης, Άγγελος Μαυρόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Λαυρέντης Διανέλλος, Βασίλης Ανδρονίδης, Ερρίκος Κονταρίνης, Εύα Κουκούλη, Εύα Μπάρτον, Μαργαρίτα Γεράρδου, Γκόλφω Μπίνη, Πόπη Δεληγιάννη, Κώστας Ναός, Γιάννης Μπέρτος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Θάνος Σουγιούλ, Τάκης Πανόπουλος, Τάκης Ρουμπάνης, Βασίλης Δημητρίου, Θανάσης Πλιάκας, Αντώνης Πλυτζανόπουλος, Απόστολος Αποστολόπουλος, Νανά Μιχαλοπούλου, Στέλλα Σπυροπούλου, Μαίρη Φορμόζη, Μαρίνα Πεφάνη, Νάνσυ Κούτσικου, Κική Γιωργακά, Ντιάνα Σιμόν, Κία Τσίφτη
Μουσική: Κώστας Καπνίσης
Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μοντάζ: Πέτρος Λύκας
Μακιγιάζ: Νίκος Ξεπαπαδάκος
Εισιτήρια: 161.331
Διάρκεια: 100'
Ο Κατήφορος
play-sharp-fill

Ο Κατήφορος

Μετά τον χωρισμό της Ρέας με τον άστατο Κώστα, συνδέεται με έναν ευγενικό νεαρό. Ο Κώστας θολώνει από ζήλια και την εκδικείται, αφήνοντας την γυμνή σε ένα ερημικό μέρος. Μετά το δημόσιο εξευτελισμό της, η Ρέα κλείνεται στο σπίτι της, αλλά ο Κώστας δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Συνάπτει δεσμό με την μικρότερη αδελφή της με στόχο να την διαφθείρει, κάνοντας την Ρέα να πάρει το νόμο στα χέρια της.

Η ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 68 ελληνικές ταινίες εκείνης της χρονιάς, παρά την αρχική δυσπιστία του κοινού. Προβλήθηκε και στο εξωτερικό, ενώ ήταν πρώτη σε εισπράξεις στο Μεξικό, κατά την περίοδο 1961-62.

Αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ζωής Λάσκαρη, αλλά και την έναρξη συνεργασίας του Νίκου Κούρκουλου με τη Finos Film. Μετά από αυτή την ταινία, η Ζωή Λάσκαρη θα προσληφθεί μόνιμα στην Finos Film με μηνιαίο μισθό. Αρχικά, ο ρόλος της Ζωής Λάσκαρη είχε προταθεί στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά λόγω των τολμηρών σκηνών, εκείνη αρνήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος παίζει ένα μικρό ρόλο κομπάρσου στην ταινία. Συγκεκριμένα κάνει τον υπάλληλο του δικαστηρίου που καλεί τους μάρτυρες.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, όμως ο Φίνος την απέσυρε - μαζί με άλλες 2 - γιατί κληρώθηκαν να προβληθούν σε μέρες και ώρες όχι αρεστές στον παραγωγό.

Ήταν η πρώτη νεορεαλιστική ελληνική ταινία που πραγματευόταν την έξαλλη ζωή των νέων στη νεοελληνική κοινωνία.

Η ταινία έχει αποκατασταθεί ψηφιακά σε HD και είναι διαθέσιμη από την Φίνος Φιλμ.finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες