ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ
 
Ορατότης Μηδέν
play-sharp-fill

Ορατότης Μηδέν

Όταν το ατμόπλοιο «Χριστίνα» βυθίζεται, ο μοναδικός επιζών καταθέτει εναντίον του πλοιοκτήτη, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτονεί. Ο αδελφός του πλοιοκτήτη αποφασίζει να καταστρέψει τον επιζήσαντα, αλλά εκείνος καταστρώνει ένα οργανωμένο σχέδιο για να μπει στην ναυτιλιακή εταιρεία. Όλα, όμως, θα ανατραπούν, όταν η ηθική του θα γίνει εμπόδιο στα σχέδιά του.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σενάρια του Νίκου Φώσκολου, που εστιάζει στο χάσμα μεταξύ κεφαλαίου και εργατιάς.

Η ταινία αποτελεί την επιστροφή του Νίκου Κούρκουλου στον κινηματογράφο και στην Finos Film, μετά από απουσία δύο ετών στις ΗΠΑ, όπου πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ "Ίλια Ντάρλινγκ" στο Μπροντγουέι δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη.

Πέραν της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας, σημαντική ήταν και η τεράστια επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου", σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που ερμήνευσε ο αξέχαστος Στράτος Διονυσίου. Όπως έχει αναφέρει ο στιχουργός, το τραγούδι αυτό γράφτηκε κατά παραγγελία, αφού ο Νίκος Φώσκολος του ζήτησε ένα τραγούδι που να περιέχει το στίχο "κύμα πικρό στην πλώρη μου". Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το λαϊκό διαμάντι.

Ο Νίκος Κούρκουλος κατάφερε να ταυτιστεί τόσο με το ρόλο του, που αρνήθηκε να βάλουν κασκαντέρ σε μια από τις πιο επικίνδυνες σκηνές, λέγοντας χαρακτηριστικά μετά από χρόνια: «Είχαν ακροβολιστεί πέντε κάμερες με τηλεφακούς σε σκάφη, γύρω από το μέρος στο οποίο θα έπεφτα. Ο καπετάνιος του λιμενικού που με μετέφερε στον χώρο όπου θα γινόταν το γύρισμα, μου είπε πως είναι επικίνδυνο να πέσω σε εκείνο το σημείο γιατί από εκεί περνούσαν πλοία που πετούσαν φαγητά στη θάλασσα και μαζεύονταν σκυλόψαρα. Εγώ δεν ήμουν κασκαντέρ, ούτε λοκατζής για να κάνω τέτοια σκηνή. Έπεσα λοιπόν στη θάλασσα, ήρθε το ελικόπτερο αλλά η δίνη που δημιουργούσε ο έλικας του στο νερό σου τρύπαγε το πρόσωπο. Κατάφερα να πιαστώ στο σχοινί, με ανέβασε το ελικόπτερο και έγινε το πλάνο. Γυρίσαμε τη σκηνή τρεις φορές».

Η ταινία έχει αποκατασταθεί ψηφιακά σε HD και είναι διαθέσιμη από την Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες