ΑΣΤΡΑΠΟΓΙΑΝΝΟΣ
 

Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Αστραπόγιαννος γυρίζει στο χωριό του. Το όνομά του έχει γίνει θρύλος και τα κατορθώματά του τραγούδια. Η κατάσταση όμως που αντικρύζει, τον γεμίζει πίκρα. Ο τσιφλικάς του χωριού, έχει αντικαταστήσει τον Τούρκο Αγά και τυρρανεί τους χωριανούς. Μια άγρια σύγκρουση ξεσπά μεταξύ τσιφλικάδων και Αστραπόγιαννου.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1970, ενώ ο Νίκος Κούρκουλος κέρδισε το βραβείο Α΄Ανδρικού ρόλου. Η ταινία μεταφράστηκε και προβλήθηκε και στο εξωτερικό.

Στην ταινία περιλαμβάνονται πολλά πολιτικοκοινωνικά μηνύματα, αφού αναφέρεται στην εποχή λίγο μετά την επανάσταση του 1821.

Ο σκηνοθέτης, Νίκος Τζίμας, αναφέρει για την ταινία: "Η ιδέα για τον «Αστραπόγιαννο» μού ήρθε όταν ήμουν στη φυλακή, με είχαν συλλάβει ως μέλος των Λαμπράκηδων. Όταν βγήκα προσπάθησα να πείσω τον Φίνο για την παραγωγή, αλλά εκείνος αντιδρούσε, θεωρούσε ότι ήταν υπερβολικά ακριβή ταινία για τα ελληνικά δεδομένα. Είχε υπολογίσει ότι το μέγιστο που μπορεί να φέρει μια ταινία από τις εισπράξεις στην Ελλάδα ήταν 2, 5 εκατ. δραχμές, ήξερε ότι δεν μπορούσες να υπολογίζεις σε πωλήσεις στο εξωτερικό και επέμενε η πιο ακριβή παραγωγή του να μην ξεπερνά αυτό το όριο. Τελικά υποχώρησε. Ο «Αστραπόγιαννος» είχε προϋπολογισμό 3 εκατ. και έφερε 2, 5 εκατ. από την Ελλάδα και 900.000 δραχμές από το εξωτερικό."

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες