Γιώργος Τσιτσόπουλος

Γέννηση: 1929
Θάνατος : 24 Απριλίου 2006
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 23

Μοναδικός και ιδιαίτερος ηθοποιός ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, υπηρέτησε τη θεατρική και κινηματογραφική σκηνή με συνέπεια, ήθος και υπευθυνότητα, όπως ακριβώς και έζησε. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το θέατρο είναι πιο γνήσιο από τη ζωή και ότι κάθε φορά που έπαιζε, πλησίαζε ακόμα και τον πιο μικρό ρόλο του με φόβο και δέος, πιστεύοντας ότι έπρεπε να ξεπεράσει τα ευτελή και να εκφραστεί με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Η θεατρική του καριέρα ξεκίνησε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1955. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Μινωτή και την Παξινού, τον Σπύρο Ευαγγελάτο στο Εθνικό, με τον θίασο του Γιώργου Μιχαηλίδη στο Ανοιχτό θέατρο και με άλλους εκλεκτούς θιάσους, παίζοντας σε έργα του Σαίξπηρ, του Γκόρκι, του Λόρκα, του Καμπανέλλη και άλλων.

Για την ερμηνεία του στον ρόλο του πάστορα Μάντερς στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Στη Χώρα Ιψεν», που ανέβηκε στο Ανοιχτό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, του απενεμήθη το θεατρικό βραβείο «Κάρολος Κουν» 1998-1999.

Στον ελληνικό κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957, στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Το Αμαξάκι» και μέχρι το 1973 συμμετείχε σε 43 ελληνικές ταινίες σε δεύτερους αλλά χαρακτηριστικούς, συνήθως, ρόλους που ταίριαζαν και με την ιδιοσυγκρασία του. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 21 ταινίες που τον έκαναν γνωστότερο σε ένα ευρύτερο κοινό, με τελευταία τον «Τσαρλατάνο» το 1973, που ήταν και η τελευταία ταινία της κινηματογραφικής τουτ καριέρας. Από τότε αφοσιώθηκε μόνο στο θέατρο, ωστόσο, το 2002 εμφανίστηκε και πάλι στην βραβευμένη ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Lilly’s Story».