Βασίλης Ανδρονίδης

Γέννηση: 1930
Θάνατος : 22 Αυγούστου 2008
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 16

Σημαντικός καλλιτέχνης, παθιασμένος με την υποκριτική τέχνη, αλλά και ευγενικός άνθρωπος με αριστοκρατικό παρουσιαστικό, ο Βασίλης (ή Βάσος) Ανδρονίδης διέπρεψε, για σαράντα και πλέον χρόνια, στο θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στο Κάιρο και τελείωσε στην Αθήνα τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Σπουδαστής ακόμα, εμφανίστηκε στη «Μικρή μας Πόλη», του Θόρντον Ουάιλντερ, αλλά η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το ’55 με το θίασο της Βίλμας Κύρου, σε έργο του Βέμπερ (Τρελοκόριτσο).

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Από το 1957 ως το 1960 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια με αρκετούς θιάσους στο ελεύθερο θέατρο (Δ. Μυρατ, Αλ. Αλεξανδράκη, Δ. Παπαμιχήλ, Γ. Φέρτη – Ξ. Καλογεροπούλου, Δ. Χορν, Τζ. Καρέζη). Το 1967 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, αλλά από το 1977 ως το 1993, έγινε μόνιμος συνεργάτης του, ερμηνεύοντας σοβαρούς ρόλους σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (Επιδαύρεια – Οιδίπους Τύρρανος, Ειρήνη, Ιππείς, Πέρσες, Βάκχες), αλλά και του σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε 15 ταινίες και με την πληθωρική παρουσία του πρόσθεσε χρώμα σε δράματα και κωμωδίες. Το μεγάλο του πάθος όμως, ήταν πάντα το θέατρο και όπως ο ίδιος είχε πει «ο κινηματογράφος για μας τους ηθοποιούς ήταν κάτι βοηθητικό».
Ο Ανδρονίδης σκηνοθέτησε πέντε έργα για το «Ελληνικό Θέατρο Βελγίου» και δίδαξε για χρόνια σε δραματικές σχολές. Παράλληλα, πρωταγωνίστησε σε καλές σειρές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, ενώ επέδειξε και έντονη συνδικαλιστική δράση.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ήταν παντρεμένος με την Στάντη Ανδρονίδου για 56 χρόνια, με την οποία απέκτησαν μια κόρη και τρία εγγόνια.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Βασίλης Ανδρονίδης έφυγε από τη ζωή στις 22 Αυγούστου 2008, μετά από ανεύρυσμα που διερράγη ύστερα από πτώση του στην αγαπημένη του Λέρο, όπου έκανε διακοπές στο καλοκαιρινό του σπίτι.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF