ΗΛΕΚΤΡΑ
 

Ο Αγαμέμνων επιστρέφει θριαμβευτής από τον Τρωικό Πόλεμο, αλλά δολοφονείται από την γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της, Αίγισθο. Ο γιος του Αγαμέμνονα, Ορέστης, φυγαδεύεται από τον παιδαγωγό του, όμως η κόρη του Ηλέκτρα παραμένει στις Μυκήνες και βλέπει τον Αίγισθο να παντρεύεται την μητέρα της. Με τον καιρό, φουντώνει μέσα της το μίσος και ζητά εκδίκηση. Όταν επιστρέφει ο Ορέστης, τα δυο αδέρφια σχεδιάζουν την δολοφονία του Αίγισθου, και έτσι ο Ορέστης τον σκοτώνει κατά τη διάρκεια μιας γιορτής. Η Ηλέκτρα ζητά από τον Ορέστη να σκοτώσει και την Κλυταιμνήστρα, ο οποίος το κάνει απρόθυμα. Οι Μυκηναίοι εξοργισμένοι από το άγριο έγκλημα, εξορίζουν τα δυο αδέρφια από το Άργος.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και πρόκειται για την πιο άρτια και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο, που σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.

Στο Φεστιβάλ των Καννών του 1963, η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς αρχαίου δράματος, ενώ ο Φίνος βραβεύτηκε για την ηχητική επένδυση της ταινίας.Στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, η ταινία τιμάται με το "Δίπλωμα Αξίας".Στο Φεστιβάλ του Βερολίνου κατακτά το βραβείο "Αργυράς Δάφνης".Στο Φεστιβάλ Ακαπούλκο 1962 κατακτά ειδικό βραβείο "για την ευγένεια του θεάματος που προσφέρει και τον εξαίρετο σκηνοθετικό χειρισμό".Κατέκτησε επίσης το Βέλγικο Βραβείο Femina 1963, καθώς και το Βραβείο Κινηματογραφικού Τύπου και της Κριτικής της Αμβέρσας το 1964.Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κερδίζει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και μουσικής. Η Ειρήνη Παππά κατακτά το βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου, η Αλέκα Κατσέλη το βραβείο Β' Γυναικείου ρόλου και ο Νότης Περγιάλης το βραβείο Β' Ανδρικού ρόλου.

Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά - ταυτόσημη της ελληνικότητας - μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα που μοιάζει με αγόρι σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στη «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες