ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΨΕΜΜΑ
 

Η όμορφη κόρη μιας ξεπεσμένης αθηναϊκής οικογένειας, η Χλόη, πιέζεται από τη μητέρα της να κάνει έναν πλούσιο γάμο, καταπνίγοντας τα πραγματικά της αισθήματα. Ο πατέρας της βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, αλλά η μητέρα της συνεχίζει να θέλει να έχουν επαφή με τους ευκατάστατους φίλους τους, με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Η σχέση, όμως, της Χλόης με την υπηρέτρια του σπιτιού, την φέρνει κοντά στους απλούς ανθρώπους και την κάνει να δει τη ζωή με άλλα μάτια.

Η ταινία έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες 1958, Μελβούρνη 1959, Σαν Φρανσίσκο 1959), χαρακτηρίστηκε από πολλούς Ευρωπαίους κριτικούς σαν αριστούργημα και καθιέρωσε διεθνώς τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος κατάφερε να πάει για τέταρτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών.

Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έκανε τους κριτικούς των Καννών να μνημονεύουν το όνομα της δίπλα σε αυτό της Γκρέτα Γκάρμπο, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξένης ηθοποιού στα βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας.

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση για το παιδί-θαύμα της εποχής εκείνης, Βασίλη Καΐλα.

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες