Αλέκα Κατσέλη

Γέννηση: 19 Οκτωβρίου 1917
Θάνατος : 11 Σεπτεμβρίου 1994
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 5

Η Αλέκα Κατσέλη, το γένος Μαζαράκη, ηθοποιός μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικής ομορφιάς, λάμπρυνε το ελληνικό θέατρο με το ταλέντο, το ήθος, την πνευματικότητα και την προσωπικότητά της. Σαν Πρωθιέρεια των Ολυμπιακών Αγώνων άναψε τρεις φορές την Ολυμπιακή Φλόγα και με την ξεχωριστή και αισθαντική φωνή της την μεταλαμπάδευσε στον κόσμο. Στην 7η τέχνη, αν και έπαιξε σε λιγότερες από είκοσι ταινίες, ερμήνευσε συναρπαστικά τους περισσότερους ρόλους, ιδιαίτερα εκείνον της Κλυταιμνήστρας στην «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη (1962), αλλά και της μάνας στον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας». Σαν δασκάλα της υποκριτικής δούλεψε χρόνια με μεθοδικότητα και πάθος, γι’ αυτό ξεπήδησαν από τα χέρια της εξαιρετικοί ηθοποιοί.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1917 και σπούδασε στη Σχολή χορού της Κούλας Πράτσικα και στη δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, με δάσκαλό της τον Κάρολο Κουν. Σαν ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε το 1942 στο Θέατρο Τέχνης, στο έργο του Μπέρναρ Σω «Το πρώτο έργο της Φάννυ». Μετά την απελευθέρωση, και ύστερα από μια σειρά επιτυχιών της, προσλήφθηκε το 1945 στο Εθνικό Θέατρο και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο έργο «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία τού λίγο αργότερα συζύγου της, Πέλου Κατσέλη. Δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε από το Εθνικό και συνέχισε τη συνεργασία της με άλλους θιάσους ως πρωταγωνίστρια σε πολλά δραματικά έργα, ως το 1950 που επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό θέατρο με πρωταγωνιστικούς ρόλους που άφησαν εποχή. Στο χώρο του αρχαίου δράματος οι ερμηνείες της, με αφετηρία εκείνον της Άρτεμης στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη το 1954 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, αποτέλεσαν πρότυπο διδασκαλίας ενώ τελευταίος της ρόλος ήταν στην «Εκάβη» του Ευριπίδη το 1985, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Κωστόπουλου. Εποχή άφησε και ο ρόλος της Μήδειας στην ομώνυμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το 1968.

Δίδαξε επί σειρά ετών την υποκριτική τέχνη αρχικά μαζί με τον σύζυγό της στη σχολή του, αλλά μετά το θάνατό του συνέχισε μόνη της. Συμμετείχε σαν ιέρεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ενώ άναψε σαν Πρωθιέρεια την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (1956) της Ρώμης (1960) και του Τόκυο (1964).

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σαν πρωταγωνίστρια στη κινηματογραφική ταινία «Λύκαινα» το 1951 για να ακολουθήσουν ως το 1978 άλλοι 15 πρωταγωνιστικοί ρόλοι της. Για το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην ταινία «Ηλέκτρα» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1962. Εκτός από τη συνεργασία της με την εθνική ραδιοφωνία έπαιξε σε οκτώ τηλεοπτικές σειρές με πρώτη την «Κεκλεισμένων των Θυρών» το 1972 και τελευταία την «Μαύρη Χρυσσαλίδα» το 1990.

Κόρη της Αλέκας και του Πέλου Κατσέλη είναι η ηθοποιός Νόρα Κατσέλη, και η πολιτικός και οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη. Εγγονή τους είναι η επίσης ηθοποιός Αμαλία Αρσένη.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF