Νίκος Φέρμας

Γέννηση: 1905
Θάνατος : 14 Αυγούστου 1972
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 18

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ #1
play-sharp-fill

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ #1

Ο Νίκος Φέρμας, αν και δευτερολίστας ηθοποιός, ταύτισε τη ζωή του με τον κινηματογράφο και έμεινε στην καρδιά του ελληνικού κινηματογραφικού κοινού, σαν ο αυθεντικός βαρύμαγκας αλλά και ο μπεσαλής τύπος.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Χατζηανδρέου και γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και το 1925 πρωτοεμφανίστηκε στην παράσταση «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου, που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης. Στη συνέχεια συμμετείχε σε περιοδεύοντα θίασο (Βερώνη). Ακολούθησαν έργα πρόζας αλλά κυρίως επιθεώρησης.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1948 με την ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαμένοι Άγγελοι» και μέσα σε δύο δεκαετίες έπαιξε σε περισσότερες από 150 ταινίες, κωμωδίες και δράματα, με πιο συνήθεις ρόλους του χαρακτηριστικού μάγκα. Ωστόσο, το 1954 πρωταγωνίστησε στην εξαιρετική ταινία «Ξυπόλυτο Τάγμα» του Γκρεκ Τάλας (Γρηγόρη Θαλασσινού), η οποία κατέκτησε το Πρώτο Bραβείο στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και τη Xρυσή Δάφνη του Nτέιβιντ O’ Σέλτσνικ. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε συνολικά σε 15 ταινίες μέχρι το 1967. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι του στα έργα «Ο Παπατρέχας», «Η Χαρτοπαίχτρα» (Φίνος Φιλμ, 1965), «Της Κακομοίρας», «Ανθισμένη Αμυγδαλιά», «Όσα Κρύβει η Νύχτα», «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (Φίνος Φιλμ, 1959), «Καλώς Ήλθε το Δολάριο», «Τρεις Κούκλες κι Εγώ», «Λόλα» (Φίνος Φιλμ, 1964) και άλλες.

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Άννα Παντζίκα. Απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών από ανακοπή καρδιάς και κηδεύτηκε στην Ηλιούπολη.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF