Νίκος Καβουκίδης

Γέννηση: 7 Οκτωβρίου 1939
Ιδιότητα: Μοντάζ, Φωτογραφία
Ταινίες με FF: 20

Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές, ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σημειώσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς Μικρασιάτες. Από πολύ μικρός διδάχτηκε τα μυστικά της 7ης τέχνης από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πιστός φίλος, συνεργάτης και στήριγμα του Φιλοποίμενα Φίνου – αφού χάρη στη δική του χρηματοδότηση γυρίστηκε η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ η «Φωνή της Καρδιάς». Έτσι ο Νίκος Καβουκίδης μπαινόβγαινε στη Φίνος Φιλμ από μικρό παιδί. Στα 15 του χρόνια, παθιασμένος πια με την κάμερα, ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά στη Φίνος Φιλμ σαν βοηθός οπερατέρ και μοντέρ, εκπαιδευόμενος από τον Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Αργότερα ο Φίνος, σίγουρος για τις ικανότητες του και το ταλέντο του, τον έστειλε στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη φωτογραφία. Όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγάλη σχολή γι’ αυτόν ήταν η Φίνος Φιλμ.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης ανέλαβε το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους σκηνοθέτες. Από εκεί και πέρα συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, καταγράφοντας μια πορεία που τον έχει απόλυτα καταξιώσει. Συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί εξαιρετικά με τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι.

Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκυμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία – Γη Θεών και Ανθρώπων».

Το 2019 κυκλοφόρησε την ταινία/ντοκιμαντέρ “Η Δύναμη της Εικόνας”, για την ζωή και το έργο του ίδιου μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Παράλληλα, ξεδιπλώνει και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αφού το σινεμά για τον Νίκο Καβουκίδη ήταν και είναι τρόπος ζωής.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Σύζυγος του ήταν η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου, με την οποία έμειναν μαζί 38 χρόνια μέχρι το θάνατο της το 2016. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την ηθοποιό Μαρία Καβουκίδου η οποία του χάρισε μια εγγονή, την Σοφία.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Στη διαδρομή του, ως διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο έχει βραβευτεί δέκα φορές με τελευταία στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας, στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρει στους νέους κινηματογραφιστές.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Οι νέοι να επιμένουν για την επιτυχία, να έχουν έρωτα για αυτή τη δουλειά. Να μην βάλουν στόχο τα βραβεία, αλλά να μην αφήσουν να τους κόψουν και τα φτερά.»
«Η γρήγορη αναγνώριση ζαλίζει. Χρειάζεται παιδεία, πολύ παιδεία για να μετρήσεις και να αξιολογήσεις σωστά την θέση σου σε όποιο τομέα δημιουργικό και αν βρεθείς.»
«Οι ηθοποιοί στο θέατρο κατανοούν το εκτόπισμα τους, αυτό που λένε ¨γκελ¨ στην πλατειά. Στο σινεμά όμως παραδίδονται»
«Μεγάλη ευτυχία να έχεις για πνευματικό πατέρα τον Φιλοποίμην Φίνο και να μεγαλώνεις σε αυτό το "μελίσσι" δημιουργίας, την Φίνος Φιλμ.»