Γιάννης Αργύρης

Γέννηση: 1918
Θάνατος : 23 Ιουλίου 1993
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 10

Ο Γιάννης Αργύρης ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των ηθοποιών που τους θυμόμαστε σαν «δεύτερους» σε ρόλους, αλλά «πρώτους» σε ποιότητα και προσφορά.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στο Σχηματάρι Ευβοίας το 1918 και από μικρός έδειχνε την κλίση του στην υποκριτική τέχνη. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, δούλεψε σκληρά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, διαγράφοντας μία πολύ πλούσια καριέρα.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η μεγάλη του αγάπη ήταν το θέατρο, το οποίο υπηρέτησε όλα του τα χρόνια. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1937, όταν ήταν μόλις 19 ετών, με το Θίασο Καρούσου στον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ. Ακολούθησαν πολλοί ρόλοι σε σπουδαία έργα, με τελευταία του εμφάνιση το 1990, τρία χρόνια δηλαδή πριν το θάνατο του, με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο στο Εθνικό θέατρο συμμετείχε σε 52 θεατρικές παραστάσεις, σε χρονικό διάστημα 14 ετών.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1951 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Νεκρή Πολιτεία» και μέχρι το 1989, που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του συμμετοχή («Η Μάνα της Φόνισσας»), έπαιξε σε 50 περίπου ταινίες, εκ των οποίων οι 9 ήταν της Φίνος Φιλμ. Ξεχωρίζει η ερμηνεία του ως αεροδίκης στην ταινία «Ορατότης Μηδέν». Ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία «κακούς χαρακτήρες» σε κοινωνικά δράματα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ήταν πατέρας του αρχιμουσικού Σπύρου Αργύρη.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Γιάννης Αργύρης έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 1993, σε ηλικία 75 ετών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF