Λατέρνα, Φτώχεια Και Φιλότιμο
play-sharp-fill

Λατέρνα, Φτώχεια Και Φιλότιμο

Δύο καλοί φίλοι, ο Πετράκης και ο Παυλάρας, είναι περιπλανόδιοι λατερνατζήδες και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, μιας και η λατέρνα έχει αρχίσει να φαίνεται μουσειακό είδος. Στο δρόμο, πηγαίνοντας σε ένα πανηγύρι, συναντούν μια κοπέλα που το έχει σκάσει από το σπίτι της για να αποφύγει τον γάμο που της επιβάλλει ο πλούσιος πατέρας της. Τυχαία, διαβάζουν στην εφημερίδα, ότι ο πατέρας της δίνει πλουσιοπάροχη αμοιβή σε όποιον βρει την κόρη του. Οι δύο φίλοι, όμως, λυγίζουν συναισθηματικά, όταν μαθαίνουν ότι η κοπέλα είναι ερωτευμένη με ένα νεαρό, και την παίρνουν υπό την προστασία τους.

Η ταινία βγήκε δεύτερη εισπρακτικά από το σύνολο των 22 ελληνικών ταινιών εκείνης της χρονιάς.

Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Τζένης Καρέζη και πρώτη συνεργασία με τη Finos Film.

Μεγάλο ρόλο στην ταινία έπαιξαν και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τα οποία ερμηνεύουν ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Βασίλης Αυλωνίτης. Αργότερα ηχογραφήθηκαν από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, απογειώνοντας την καριέρα του.

Δύο χρόνια αργότερα, με προτροπή του Φίνου, ο Αλέκος Σακελλάριος γράφει και γυρίζει τη συνέχειά της με τίτλο "Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο", δημιουργώντας το πρώτο sequel στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία έχει αποκατασταθεί ψηφιακά σε HD και είναι διαθέσιμη από την Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες