Η ΑΛΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΩΡ
 
Παραγωγή: Finos Film
Α' Προβολή: 20 Μαρτίου 1972
Κατηγορία: Κωμωδία
Είδος: Πολιτική Σάτιρα
Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης
Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης
Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκος Γαλανός, Λαυρέντης Διανέλλος, Άρης Μαλιαγρός, Καίτη Λαμπροπούλου, Μέλπω Ζαρόκωστα, Μάκης Δεμίρης, Πέτρος Λοχαΐτης, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Άγγελος Μαυρόπουλος, Νίκος Ρίζος, Μαίρη Φαρμάκη, Γιάννης Σαββαΐδης, Σταύρος Κλέωπας, Σπύρος Μαλούσης, Μάκης Καλατζής, Γιάννης Πετράκης, Νίκος Φασιανός, Κώστας Σαββαΐδης, Νίκος Κικίλιας, Γκόλφω Μπίνη, Νίκος Πασχαλίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Άννα Βαγενά, Δημήτρης Μπισλάνης, Δημήτρης Παπαγιάννης, Τζίμης Λιγούρας, Κώστας Συμελίδης, Γιώργος Κάφκας, Νίκος Μπίνας, Αλέκος Ζαρταλούδης, Νάσος Κεδράκας, Τάκης Μιλιάδης, Κώστας Χατζηχρήστος, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Μουσική: Μάνος Λοΐζος
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Χορογραφία: Γιάννης Φλερύ
Σκηνογραφία: Μάρκος Ζέρβας
Μοντάζ: Βασίλης Συρόπουλος
Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης, Αργυρώ Κουρουπού
Τραγούδι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λαυρέντης Διανέλλος
Εισιτήρια: 282.291
Διάρκεια: 113'
Η Αλίκη Δικτάτωρ
play-sharp-fill

Η Αλίκη Δικτάτωρ

Η νεαρά Αλίκη, μετά το θάνατο του πατέρα της, παίρνει το δρόμο για την Αθήνα με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Eγκαθίσταται στο σπίτι της φίλης της Αμαλίας, η οποία έχει πέντε παιδιά ενώ περιμένει το έκτο, και δυσκολεύεται οικονομικά γιατί ο ανεπρόκοπος σύζυγός της μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Η Αλίκη, για να ζήσει η ίδια αλλά και για να βοηθήσει την Αμαλία, δίνει παραστάσεις του δρόμου, παριστάνοντας τον Σαρλό στο ρόλο του δικτάτορα από την ομώνυμη ταινία. Στο μεταξύ, θα γνωρίσει έναν τυφλό φοιτητή της Νομικής, με τον οποίο θα συνδεθεί συναισθηματικά μαζί του.

Πρόκειται ίσως για τη μοναδική ταινία με ουσιαστικές και καίριες νύξεις κατά της Χούντας, που εκείνη την εποχή κυβερνούσε ακόμα την Ελλάδα. Χαρακτηριστική σκηνή με τον μοναδικό Μάνο Κατράκη, ντυμένο και μακιγιαρισμένο ως Ελευθέριο Βενιζέλο έξω από το κτίριο της Βουλής, να τραγουδάει το αξέχαστο κομμάτι "Πότε θα κάνει Ξαστεριά".

Το συγκεκριμένο σενάριο - μέσα στην καρδιά της Χούντας - κατάφερε να εγκριθεί, λόγω της λατρείας που είχε κόρη υψηλόβαθμου στελέχους της δικτατορίας στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σε αυτή την ταινία συναντιούνται για τελευταία φορά μπροστά στον κινηματογραφικό φακό η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, σε ένα μικρό πέρασμα που κάνει ο τελευταίος και έτσι κλείνει ο κινηματογραφικός κύκλος του ζευγαριού, που είχε ξεκινήσει το 1958 με την ταινία "Αστέρω".

Το σκυλάκι στην ταινία είχε ενοικιαστεί από έναν εκπαιδευτή σκύλων, έναντι ενός πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού.

Η ταινία έχει αποκατασταθεί ψηφιακά σε HD και είναι διαθέσιμη από την Φίνος Φιλμ.

finos-film-inline-logo
Παρόμοιες Ταινίες