Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Γέννηση: 1929
Θάνατος : 21 Απριλίου 1998
Ιδιότητα: Ηθοποιός, Μοντάζ, Φωτογραφία
Ταινίες με FF: 18

Ο Αριστείδης Καρύδης Φουκς ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου που διακρινόταν από την πολυπραγμοσύνη του και την πλούσια κινηματογραφική αισθητική του.
Σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη και με τη επιστροφή του άρχισε να εργάζεται στη Φίνος Φιλμ, αρχικά ως φωτογράφος γυρισμάτων και βοηθός οπερατέρ και αργότερα ως διευθυντής φωτογραφίας. Η πρώτη του δουλειά ως διευθυντής φωτογραφίας ήταν στην ταινία «Εκείνες που δεν Πρέπει ν΄Αγαπούν» του Αλέκου Σακελλάριου. Αναγνωρίστηκε η αξία του και ακολούθησε μία πολύ πλούσια κινηματογραφική διαδρομή με δεκάδες ταινίες.
Έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη φωτογραφία του στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Έγκλημα στα Παρασκήνια», από την εφημερίδα «Εμπρός», για τη φωτογραφία του στην ταινία «Νεκρή Πολιτεία» και από το φεστιβάλ του Παναμά για τη δουλειά του στην ταινία «Τρικυμία Μιας Καρδιάς». Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες: «Η Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα» και «Θρίαμβος» – σε συνεργασία με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.
Ο Αριστείδης Καρύδης Φουκς δεν ήταν απλώς ένας διευθυντής φωτογραφίας στο ελληνικό σινεμά, αλλά ένας άνθρωπος που με τις γνώσεις του και την αισθητική του έδινε λύσεις σαν να είχε το μαγικό ραβδάκι σε όλα – σκηνοθεσία, φωτισμούς, μοντάζ – και ήταν ο ιδανικός συνεργάτης για σκηνοθέτες και παραγωγούς.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF