Νίκη Λινάρδου

Γέννηση: 20 Ιανουαρίου 1939
Θάνατος : 26 Σεπτεμβρίου 2012
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 15

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ #1
play-sharp-fill

ΝΙΚΗ ΛΙΝΑΡΔΟΥ #1

Χαρακτηριστική ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1950 και του 1960, η Νίκη Λινάρδου σημάδεψε με την δροσερή της παρουσία τους ρόλους που ανέλαβε και χάραξε παράλληλη καλλιτεχνική και προσωπική πορεία με τον Αλέκο Σακελλάριο με τον οποίο υπήρξαν και σύζυγοι.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939 με το όνομα Ανδρονίκη Κούλα και σχετικά σύντομα μετακινήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια και συγκεκριμένα από τα μπαλέτα του Μανώλη Καστρινού (την ίδια περίοδο που ξεκινούσε και ο Βαγγέλης Σειληνός) συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις. Εκεί υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Μπέμπη Κούλα” το οποίο κράτησε για αρκετά χρόνια.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στην πορεία της καριέρας της ως χορεύτρια άρχισε να της αρέσει το θέατρο και να σκέφτεται τον εαυτό της ηθοποιό. Τότε απευθύνθηκε στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Όταν μια από τις ηθοποιούς έτυχε και αρρώστησε την ειδοποίησαν πως το ίδιο βράδυ κιόλας θα έβγαινε στη σκηνή. Όπως έλεγε η ίδια «πήγα και μόλις έκλεισε η αυλαία, λιποθύμησα!». Το 1954 συμμετέχει με το μπαλέτο του Καστρινού στην επιθεώρηση «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» που ανεβάζουν στο θέατρο Περοκέ ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος. Η γνωριμία της με τον Σακελλάριο θα είναι κεραυνοβόλα και μετά από δική του προτροπή, η Μπέμπη Κούλα θα αρχίσει να δίνει βάρος στην πρόζα (δίνοντας εξετάσεις και παίρνοντας άδεια ως «εξαιρετικό ταλέντο») και τελικά θα κάνει το πέρασμα στον κινηματογράφο.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Νίκη Λινάρδου κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην Φίνος Φίλμ ως “Μπέμπη Κούλα”, όταν παίζει ένα μικρό ρόλο τσιγγάνας στην κλασική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο» το 1955, λίγο μετά τη γνωριμία τους στο θέατρο Περοκέ. Με τη Φίνος Φιλμ θα κάνει συνολικά 15 από τις 30 κινηματογραφικές εμφανίσεις της καριέρας της, σε ρόλους υποστηρικτικούς αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικούς. Από την εμφάνισή της στο «Ο Ηλίας του 16ου» (1959) αλλάζει το όνομά της σε Νίκη Λινάρδου και ακολουθούν ρόλοι στις ταινίες «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959), «Το Ξύλο Βγήκε Από Τον Παράδεισο» (1959), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Τα Κίτρινα Γάντια» (1960), ενώ η πιο χαρακτηριστική της εμφάνιση ήταν ως κόρη του υπουργού Μαυρογυαλούρου (Λ. Κωνσταντάρα) στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1966).

Η Νίκη Λινάρδου έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους κυρίως σε ταινίες που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος εκτός της Φίνος Φιλμ, όπως στο «Όταν Λείπει η Γάτα» (1962) και στο «Θα σε κάνω Βασίλισσα» (1964) ως νεαρή σύζυγος του Θανάση Βέγγου. Άλλοι χαρακτηριστικοί ρόλοι, γραμματέας σε αρωματοποιία στο «Τεμπελόσκυλο» (1963), πρωτότοκη κόρη του Ορέστη Μακρή στον «Αριστείδη και τα Κορίτσια του» (1964) και άτακτη αδελφή του Γιάννη Γκιωνάκη στην «Αδελφή μου θέλει Ξύλο» (1966) και τόσοι ακόμα. Το «Καλώς ήρθε το Δολάριο» (1967) σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου ήταν ίσως η τελευταία της προσπάθεια να εδραιωθεί, με πυρόξανθο μαλλί ως Λίζα, η κοπέλα του καμπαρέ που ερωτεύεται ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ακολουθεί το «Ο Ρωμηός έχει Φιλότιμο» (1968) πριν επιστρέψει στη Φίνος Φιλμ με δύο μικρά – σχεδόν αόρατα – περάσματα στα «Η Θεία μου η Χίπισσα» (1970) και «Η Κόμησσα της Κέρκυρας» (1972).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Νίκη Λινάρδου αποσύρθηκε από την υποκριτική έχοντας συμμετάσχει σε 30 ταινίες, εκ των οποίων οι 18 σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Δεν εγκατέλειψε, όμως, τον κόσμο του θεάματος και πέρασε πίσω από τις κάμερες, δουλεύοντας στο χώρο της τηλεοπτικής παραγωγής. Από τις πρώτες της δουλειές ήταν ως διευθύντρια παραγωγής για το πρώτο σήριαλ που γύρισε η Ρένα Βλαχοπούλου για την ΕΡΤ με τίτλο «Μια Αθηναία στην Αθήνα» (1975) σε σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου. Υπέγραψε επίσης την παραγωγή για τις μουσικοχορευτικές εκπομπές «Τραγουδώντας, γελώντας, χορεύοντας», «Απ’ τον παππού στον εγγονό», για το τηλεπαιχνίδι «Τόμπολα γνώσεων» (1989), για την εκπομπή «Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα» (1990-1992) και την παιδική τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 «Ο Επ και η παρέα του» (1999).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Η Νίκη Λινάρδου έκανε δυο γάμους. Ο πρώτος στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Αλέκο Σακελλάριο με τον οποίο έμειναν μαζί περίπου δέκα χρόνια και ο δεύτερος το 1985 με τον τηλεσκηνοθέτη και παραγωγό Θάνο Χρυσοβέργη με τον οποίο έμειναν μαζί περίπου οκτώ χρόνια.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Η Νίκη Λινάρδου πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2012, σε ηλικά 73 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία της.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Τότε, ήταν κάτι το τρομερό να είσαι δίπλα σε μεγάλους, όπως ο Τάκης Χορν, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Αλέκος Σακελλάριος. Σε έπιανε δέος!».
«Ο Αλέκος με έμαθε πάρα πολλά. Μου έμαθε να αγαπώ τη δουλειά μου, να τη σέβομαι και να νιώθω υπερήφανη που υπήρξα δίπλα σε τόσο μεγάλους ηθοποιούς».

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF