Τάκης Βουγιουκλάκης

Γέννηση: 6 Μαρτίου 1939
Θάνατος : 7 Απριλίου 2021
Ιδιότητα: Σκηνοθέτης
Ταινίες με FF: 4

Σημαντικός και επιτυχημένος σκηνοθέτης, με αξιοσημείωτη πορεία στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, ο Τάκης Βουγιουκλάκης εκτός από σκηνοθέτης, ανέλαβε καίριες θέσεις όπως αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είχε δύο αδέλφια, την Αλίκη και τον Αντώνη. Έχασαν τον πατέρα τους πολύ νωρίς και μεγάλωσαν με την μητέρα τους στο Μαρούσι.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Pre-Deo στην Ρώμη και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia με εκλεκτούς δασκάλους όπως τον Βιττόριο ντε Σίκα και τον Πιέτρο Τζέρμι.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα έγιναν ως βοηθός σκηνοθέτη, δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες αλλά και ξένους σκηνοθέτες. Με την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής ταινιών στις εταιρείες Μιχαηλίδης-Δαμασκηνός και Φίνος Φιλμ. Το 1963 ξεκινά να σκηνοθετεί μια σειρά από θεατρικά έργα αρχικά για το ραδιόφωνο και στη συνέχεια επεκτείνεται και στην τηλεόραση σκηνοθετώντας σίριαλ και εορταστικά προγράμματα.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκινά με τα εγκαίνια των στούντιο της Φίνος Φιλμ στα Σπάτα, το 1970, γυρίζοντας την ταινία «Ένα Αστείο Κορίτσι» με πρωταγωνίστρια την αδελφή του, Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μάλιστα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως πέρασαν υπέροχα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «Είχαμε πάει στο Λονδίνο για τα γυρίσματα και περάσαμε αριστουργηματικά!»

Στη συνέχεια, σκηνοθετεί άλλες τρεις ταινίες της Φίνος Φιλμ με την αδελφή του σε πρωταγωνιστικό ρόλο: «Σ’ Αγαπώ» (1971) σε μια πολύ ακριβή παραγωγή με γυρίσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972) και «Οι Γενναίοι Πεθαίνουν Δύο Φορές» (1973).

Το 1975 αποφάσισε να ασχοληθεί και επιχειρηματικά με το θέαμα, ιδρύοντας εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Σκηνοθέτησε συνολικά εννέα κινηματογραφικές ταινίες, ενώ κατέγραψε πλούσιο έργο στο θέατρο, υπογράφοντας 52 θεατρικές παραστάσεις. Την δεκαετία του ’80 ασχολήθηκε και με την τηλεόραση.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων «Αστήρ TV», Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Θεατρικής Σκηνής «Άρμα Θέσπιδος», Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων “Αθηνά”, μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνικών σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2002 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων, ενώ το 2006 επανεκλέχτηκε και ανέλαβε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Το 1959, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία, γνώρισε και ερωτεύτηκε την Μπέττυ, που μόλις είχε φτάσει για σπουδές. Παντρεύτηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο και το 1962 απέκτησαν ένα γιο, τον Γιάννη. Ο γάμος τους έληξε λίγα χρόνια αργότερα.

Το 1985 παντρεύτηκε τον «έρωτα της ζωής του» όπως έχει αποκαλέσει την ηθοποιό Έφη Πίκουλα και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του το 2021.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 7 Απριλίου του 2021, σε ηλικία 82 ετών και κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

 

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Η Αλίκη ήταν ο πατέρας που χάσαμε στην αρχή, γιατί από νωρίς έβγαζε χρήματα. Αυτή βοήθησε οικονομικά να σπουδάσουμε εγώ κι ο αδελφός μου. Εμεινα ο μισός όταν έφυγε.»
«Οι ταινίες της χρυσής εποχής του κινηματογράφου αποτυπώνουν όχι απλώς της Ελλάδα της αθωότητας, αλλά και μια Ελλάδα που μπορεί να ελπίζει, να ονειρεύεται και να ερωτεύεται.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF