Γιάννης Φλερύ

Γέννηση: 1914
Θάνατος : 10 Αυγούστου 2001
Ιδιότητα: Χορογραφία
Ταινίες με FF: 30

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ #1
play-sharp-fill

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ #1

Ο Γιάννης Φλερύ, με πραγματικό όνομα Γιάννης Παπαντωνόπουλος, υπήρξε μεγάλος Έλληνας χορευτής και χορογράφος. Έχει συνδέσει το όνομά του με επιτυχίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, τον οποίο χρωμάτισε και ζωντάνεψε με τη δεινή χορευτική του ικανότητα και τις εξαίρετες χορογραφίες του. Όσο για τη σχέση του με τη Φίνος Φιλμ, είναι ένας από τους πέντε συντελεστές, από κάθε ειδικότητα, με τις περισσότερες συμμετοχές.
Ο Γιάννης Φλερύ γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και παρέμεινε μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Ολοκλήρωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και κατόπιν γράφτηκε – έπειτα από επιμονή της μητέρας του – στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία ωστόσο δεν παρακολούθησε.
Το 1934 πραγματοποίησε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο “Ριάλντο” σε παράσταση οπερέτας. Το 1937 είχε έρθει στην Ελλάδα ο περίφημος τότε δάσκαλος κλασικού χορού, Κώστας Νικολάου, ο οποίος, στην ομάδα χορού που ίδρυσε, συμπεριέλαβε και ένα μόνο αγόρι, τον Γιάννη Φλερύ. Στην ίδια ομάδα ο Φλερύ θ’ αποτελέσει χορευτικό ζευγάρι με την Λουίζα Ποζέλι.
Το καλοκαίρι του 1946 ήταν σημαδιακό για τον Φλερύ, αφού επισκέφτηκε την Αθήνα ο μύθος του Γαλλικού τραγουδιού, Έντιθ Πιάφ. Σε μια από τις εξόδους της, η Πιάφ, βρέθηκε στο καμπαρέ που εμφανιζόταν ο Φλερύ, ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Λίντα Άλμα. Η Πιάφ ενθουσιάστηκε με το θέαμα και προσκάλεσε τους δυο χορευτές στο Παρίσι για κοινές εμφανίσεις. Έτσι ο Φλερύ παρέμεινε στη Γαλλία επτά χρόνια. Πραγματοποίησε επίσης περιοδεία στη Σκανδιναβία και στις ΗΠΑ, όπου και παρακολούθησε μαθήματα χορογραφίας στη Μητροπολιτική Όπερα.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο μεγάλος αυτός χορευτής ξετυλίγει μια μεγάλη καριέρα. Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου – περισσότερες από 40 ταινίες – φέρουν την χορογραφική υπογραφή του. Η συνεργασία του με την Φίνος Φίλμ ξεκινά το 1961 με την ταινία “Ο Σκληρός Άντρας”, ενώ συνεχίζεται με πολλές συμμετοχές σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ. Η δράση του επεκτείνεται και στο θέατρο, όπου συνεργάζεται με κρατικές σκηνές, με την Λυρική Σκηνή και με το ελεύθερο θέατρο, ενώ η τελευταία του συμμετοχή είναι στη θεατρική επιθεώρηση “Βίρα τις άγκυρες”, κλείνοντας έναν κύκλο εμφανίσεων, που κράτησε πάνω από 60 χρόνια.