Χρήστος Δαχτυλίδης

Γέννηση: 8 Ιανουαρίου 1932
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 12

Ταλαντούχος και εκλεκτός ηθοποιός, ο Χρήστος Δαχτυλίδης είχε μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, από το οποίο αποφοίτησε το 1959.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η θεατρική του πορεία ξεκίνησε στο Θέατρο Τέχνης, με το οποίο συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια σε πολλές παραστάσεις. Συνέχεια είχε το Ελεύθερο Θέατρο, με αξιόλογα έργα όπως «Ένας Μήνας στην Εξοχή» του Τουργκένιεφ με τον θίασο Αλεξανδράκη-Γεωργούλη, «Αρμένικο Φεγγάρι» του Νίκου Φώσκολου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη και «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη.

Από το 1982 έως το 1993 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, με συμμετοχές σε 15 παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Οθέλλος» του Σαίξπηρ, «Ο Βασιλικός» του Αντώνη Ματέση, «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» του Κέσερλινγκ και “Φον Δημητράκης” του Δημήτρη Ψαθά.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1960 στην ταινία «2.000 Ναύτες και ένα Κορίτσι» του Γρηγόρη Γρηγορίου, αλλά και στη «Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Το 1966 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ, με την ταινία «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου και συνεχίστηκε ως το 1973 σε άλλες δέκα ταινίες, όπως «Οι Σφαίρες Δεν Γυρίζουν Πίσω», «Εν Ονόματι του Νόμου» και «Εσχάτη Προδοσία». Η τελευταία του συνεργασία με τον Φίνο ήταν στην ταινία «Θέμα Συνειδήσεως» του Πέτρου Λύκα, ενώ η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1985 στην ταινία «Θερμοκήπιο».

Σημαντική ήταν η παρουσία του Χρήστου Δαχτυλίδη και στην ελληνική τηλεόραση, συμμετέχοντας σε επιτυχημένες σειρές, όπως «Ο Άγνωστος Πόλεμος», «Εν Τούτω Νίκα», «Ρόκκος Χοϊδάς» και «Το Μινόρε της Αυγής». Επιπλέον, έπαιξε και σε περισσότερες από δέκα θεατρικές παραστάσεις στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σε έργα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Χρήστος Δαχτυλίδης απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα το μυθιστόρημά του, με τίτλο «Γλυκιά – ξινή ζωή, αβάστακτη».

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF