Ανδρέας Μπάρκουλης
Γέννηση: | 4 Αυγούστου 1936 |
Θάνατος : | 23 Αυγούστου 2016 |
Ιδιότητα: | Ηθοποιός |
Ταινίες με FF: | 14 |
Αφιερώματα #remembering (3)
Με ευγενική φυσιογνωμία και φυσική γοητεία, ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Κι αν για χάρη του δημιουργήθηκε το ιστορικό σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», το σίγουρο είναι πως ήταν προικισμένος με αστείρευτο ταλέντο και ικανότητα να ξεχωρίζει σε δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Γεννήθηκε το 1936 στον Πειραιά και σε νεαρή ηλικία έζησε μια τραγωδία που κλόνισε την οικογένεια του, όταν η αδελφή του πέθανε σε ηλικία έξι μηνών. Μεγαλώνοντας ανακάλυψε την αγάπη του για την υποκριτική και η ανακοίνωση της πρόθεσής του να γίνει ηθοποιός τον έφερε σε ρήξη με τον αυστηρών αρχών πατέρα του. Η σύγκρουση ήταν τόσο ισχυρή που ο Ανδρέας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και να ζήσει μόνος του ακολουθώντας το όνειρό του.
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη για ένα χρόνο και απέκτησε την άδεια άσκησης επαγγέλματος ως εξαιρετικό ταλέντο, το 1956. Στο μεταξύ οι πρώτες του εμφανίσεις στο θέατρο ήταν ερασιτεχνικές, ξεκινώντας από το 1950 σε έργα όπως «Ο έμπορος της Βενετίας», «Ο Αυγερινός και η Πούλια», «Τοπικός παράγων» κ.α. Τη θεατρική περίοδο 1954-55 συνεργάστηκε με το θίασο που είχε συστήσει ο Σπύρος Μουσούρης και η Κρινιώ Παπά, στο ανέβασμα της «Ερωφίλης» του Γεώργιου Χορτάτση καθώς και αρχαίων τραγωδιών.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε τη θεατρική περίοδο 1955-56 με ένα ρόλο στην παράσταση «Ο Κορυδαλλός» που ανέβασε ο Δημήτρης Μυράτ στο θέατρο Κοτοπούλη. Συνέχισε στην ίδια σκηνή με ρόλους στις παραστάσεις «Σιμούν», «Η Διαθήκη μου», «Ρέκβιεμ για μια Μοναχή», «Οθέλλος» και «Λυσσασμένη Γάτα». Το 1957 μεταπήδησε στο θίασο των Ντίνου Ηλιόπουλου – Άννας Κυριακού παίζοντας ολοένα και μεγαλύτερους ρόλους στις παραστάσεις «Παλάτια στην Άμμο», «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» και «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος». Ακολούθησαν συνεργασίες με τους θιάσους της Βίλμας Κύρου και της Μαίρης Αρώνη (όπου ερμήνευσε τον Δημήτριο Υψηλάντη στην «Μαντώ Μαυρογένους»).
Το 1960 έγινε συνθιασάρχης με την Μαίρη Λαλοπούλου κι ένα χρόνο αργότερα σχημάτισε το δικό του θίασο. Στα δέκα περίπου χρόνια που ακολούθησαν, συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως οι: Χρήστος Ευθυμίου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γκέλυ Μαυροπούλου, Τζένη Καρέζη, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάρω Κοντού, και Μαίρη Χρονοπούλου. Την περίοδο 1970 έως και το 1973 δούλεψε με την Κάκια Αναλυτή και τον Κώστα Ρηγόπουλο στις παραστάσεις «Αγάπη μου Ουάουα» και «Έρωτας και Πολιτική».
Το διάστημα από το 1973 έως το 1978 έζησε στις ΗΠΑ και δούλεψε με επιτυχία ως τραγουδιστής. Στο θέατρο επιστρέφει επιλέγοντας ρόλους που ξεφεύγουν από το καλούπι του «ζεν πρεμιέ» και παραδίδει ερμηνείες με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ανάμεσά τους στις παραστάσεις «Μικρούλα Φελάχα Γιουλαλάμ» του Νίκου Περέλη, «Το Σπίτι του Σπαραγμού» του Μπέρναντ Σω στο Εθνικό θέατρο, «Ακρότητες» με την Κάτια Δανδουλάκη, και «Κύριος» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Το 1988 αποσπά θετικές κριτικές για τη συνεργασία του με τον Θύμιο Καρακατσάνη στη «Βίδα» του Γιάννη Ξανθούλη, ενώ την ίδια χρονιά με δικό του θίασο και συμπρωταγωνιστή τον Βασίλη Διαμαντόπουλο ανεβάζει το «Σλούθ» του Άντονι Σάφφερ.
Η «Καρυδόπιτα» που ανέβηκε στο θέατρο «Αναλυτή» τη θεατρική περίοδο 1989-90 ήταν η τελευταία του θεατρική εμφάνιση, καθώς προβλήματα υγείας τον κράτησαν για τα χρόνια που ακολούθησαν μακριά από το θεατρικό σανίδι.
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ανδρέα Μπάρκουλη έγινε στις αρχές του 1957 με την ταινία «Τρία Παιδιά Βολιώτικα» του Δημήτρη Αθανασιάδη, ενώ την ίδια χρονιά παίζει δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στην «Μαρία η Πενταγιώτισσα» του Κώστα Ανδρίτσου. Το «γκελ» που είχε στον φακό και το θελκτικό παρουσιαστικό του φέρνουν δεκάδες ταινίες τα χρόνια που ακολουθούν στο πλευρό γνωστών πρωταγωνιστών της εποχής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα φιλμ «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» (1958) του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» (1959) του Χρήστου Αποστόλου, «Η Μουσίτσα» (1959) του Γιάννη Δαλιανίδη, «Χριστίνα» (1960) επίσης του Γιάννη Δαλιανίδη, «Μην Είδατε τον Παναή;» (1962) του Ορέστη Λάσκου και «Σχολή για Σωφερίνες» (1964) του Κώστα Στράντζαλη.
Η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ ξεκινά το 1964 με ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στην ταινία «Το Δόλωμα» δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Στις 14 ταινίες που έκανε συνολικά για τη Φίνος Φιλμ περιλαμβάνονται αξέχαστοι ρόλοι σε δημοφιλείς κωμωδίες: υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μαντάς στο «Τζένη Τζένη» (1966) δίπλα στην Τζένη Καρέζη, επίδοξος εραστής της Ρένας Βλαχοπούλου στο «Μια Τρελλή Τρελλή Σαραντάρα» (1970) και πάμπλουτος εργένης που φέρνει τα πάνω κάτω στο «Η Θεία μου η Χίππισα» 1970). Ερμήνευσε όμως και σπουδαίους ρόλους σε δραματικές ταινίες που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για Πολυβόλα» (1967), «Πολύ Αργά για Δάκρυα» (1968) και «Όταν η Πόλις Πεθαίνει» (1969).
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ κάνει διστακτική επιστροφή και στον κινηματογράφο με μάλλον αδιάφορες επιλογές, μέχρι που το 1988 ο Γιώργος Πανουσόπουλος τον επιλέγει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Μ’ Αγαπάς» όπου ο Ανδρέας Μπάρκουλης βρίσκει την ευκαιρία για μια ωραία ερμηνεία στο ρόλο ενός αθεράπευτου λάτρη του ωραίου φύλου. Μετά από μια περίοδο με αξιόλογες τηλεοπτικές συμμετοχές («Το μυστικό του Αρη Μπονσαλέντη» 1990, «Το γαλάζιο διαμάντι» 1991, «Αμαρτίες γονέων» 1993), έρχεται η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση το 2001 στο «Αλέξανδρος και Αϊσέ» του Δημήτρη Κολλάτου.
Μέσα από μια πορεία που μετρά πάνω από 110 ταινίες, ο Ανδρέας Μπάρκουλης παρέμεινε για πάντα ένας γοητευτικός ζεν πρεμιέ κι ένας από τους λίγους ηθοποιούς που διετέλεσε κινηματογραφικό ζευγάρι με όλες τις μεγάλες σταρ εκείνης της περιόδου: την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, την Κάκια Αναλυτή, την Άννα Φόνσου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τη Ρένα Βλαχοπούλου και τόσες ακόμα.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε τέσσερις γάμους στην Ελλάδα: με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού, την Άντζελα Φάρα, την Έφη Αναστασίου και την Μαρία Μπάρκουλη. Απέκτησε τρία παιδιά, τη Βίκυ, τον Ανδρέα και τον Νικόλαο-Γεώργιο.
ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης πέθανε στις 23 Αυγούστου του 2016, σε ηλικία 80 ετών, μετά από πολύμηνη νοσηλεία κι έχοντας υποφέρει από επιβαρυμένη υγεία τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ταινίες με την FF