Φλωρέττα Ζάννα
Γέννηση: | 25 Αυγούστου 1936 |
Θάνατος : | 12 Φεβρουαρίου 2019 |
Ιδιότητα: | Ηθοποιός, Σεναριογράφος |
Ταινίες με FF: | 7 |
Αφιερώματα #remembering (1)
Η μελαγχολική «κυρία της αυλής», είχε μια σύντομη αλλά ουσιαστική πορεία στον κινηματογράφο, με ρόλους που ανέδειξαν το ξεχωριστό υποκριτικό της ταλέντο και την εξωτική της ομορφιά.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Γεννήθηκε το 1936 στον Άγιο Νικόλαο Μεσσηνίας, με πραγματικό όνομα Ανθή-Φλώρα Στυλιανέα. Εκεί, έζησε τα παιδικά της χρόνια στο πέτρινο σπίτι τους που ήταν επάνω στο κύμα στο μικρό θαλασσινό χωριουδάκι.
Από μικρή εκδήλωσε την κλίση της για τον χώρο του θεάματος και δεν άργησε να πάρει την απόφαση να μεταβεί στην Αθήνα και να φοιτήσει στην Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι ως Φλώρα Στυλιανέα, ως μέλος του Χορού στο αρχαίο δράμα «Ιππόλυτος» του Εθνικού Θεάτρου. Έμεινε στο Εθνικό έως το 1959, συμμετέχοντας σε πολλές τραγωδίες και παραστάσεις όπως «Εκάβη», «Οιδίπους Τύρρανος», «Μήδεια», «Ιφιγένεια» και πολλές άλλες.
Ακολούθησε η συνεργασία της με τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου, στο έργο του Σωτήρη Πατατζή «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», αλλά και με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στο έργο «Η Πικραγαπημένη» του Ιάκωβου Μπενεβέντε. Το 1963 συνεργάστηκε με τον θίασο της Βίλμας Κύρου στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με το έργο του «Οκτώ Γυναίκες Κατηγορούνται» του Ρομπέρ Τομά. Δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε στο «Έκτο Πάτωμα», με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στα θεατρικά έργα «Πάρτι για Νέους» των Τσιφόρου-Βασιλειάδη και «Ο Υπουργός Περιοδεύει» των Ενεκέν-Βεμπέρ. Το 1966, συνεργάστηκε με το Υπαίθριο Θέατρο Γεώργιος Παππάς στα έργα «Τρεις Άγγελοι» του Αλμπέρ Ισόν και «Τον Καιρό της Ειρήνης» του Αλέκου Γαλανού.
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1959 στην ταινία «Αμαρυλλίς, το Κορίτσι της Αγάπης», όταν ο Ντίνος Δημόπουλος αποφασίζει να την συστήσει εκ νέου στο ελληνικό κοινό, με το όνομα Φλωρέττα Ζάννα. Η ταινία γίνεται επιτυχία και η Φλωρέττα για πολλά χρόνια καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού με το όνομα της ηρωίδας, Αμαρυλλίς, που ταιριάζει απόλυτα στο ρομαντικό, μελαγχολικό της πρόσωπο.
Το 1962 την επιλέγει ο Αλέκος Σακελλάριος για την δημοφιλή ταινία «Όταν Λείπει η Γάτα», δίνοντάς της έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα σε σπουδαία ονόματα, όπως τον Βασίλη Αυλωνίτη και την Ρένα Βλαχοπούλου. Την επόμενη χρονιά, πρωταγωνιστεί στην ταινία «Αμόκ» της Φίνος Φιλμ, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αλλά και προσωπικές της επιτυχίες.
Το 1966 θα πρωταγωνιστήσει παράλληλα σε τρεις ταινίες της Φίνος Φιλμ: «Κατηγορώ τους Ανθρώπους», «Οι Κυρίες της Αυλής» και «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», υπό την σκηνοθετική μαεστρία του Ντίνου Δημόπουλου. Το 1968 επιλέγεται από τον Νίκο Φώσκολο για την αισθηματική ταινία «Αγάπη και αίμα», ενώ την ίδια χρονιά, θα παίξει στην τελευταία της κινηματογραφική ταινία «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης», κλείνοντας θριαμβευτικά τον κύκλο της υποκριτικής της καριέρας.
Όσο κι να το κοινό επιθυμεί να την ξαναδεί στο πανί και να την χειροκροτήσει στη σκηνή, εκείνη αφήνει πίσω της τη μεγάλη δόξα, τα φλας και τα πλατό και ζει τις καθημερινές χαρές της ζωής, παρέα με τον άντρα της και την κόρη τους. Παράλληλα, ανοίγει στο Κολωνάκι την μπουτίκ Chez Florette, που γίνεται συνώνυμο της κομψότητας και του στυλ στο γυναικείο ντύσιμο.
Η ΚΡΥΦΗ ΣΕΝΑΡΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι το σενάριο της ταινίας του 1969 «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά» συνυπογράφει η ίδια με τον Λάκη Μιχαηλίδη, χρησιμοποιώντας το αληθινό της όνομα μετά γάμον, Ανθή Δημοπούλου. Έτσι προέκυψε και το όνομα «Μυρτώ», της ηρωίδας που υποδύθηκε η Αλίκη, που ήταν το όνομα της κόρης που είχε αποκτήσει με τον Ντίνο Δημόπουλο.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο μέσα σε ένα τρένο. Παντρεύτηκαν και έζησαν μαζί 43 χρόνια μέχρι το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, την Μυρτώ.
Η σχέση τους ήταν πολύ ξεχωριστή, όπως θυμάται χαρακτηριστικά η κόρη τους, δηλώνοντας: «Οι δυο τους ήταν ένα πολύ αγαπημένο, ερωτευμένο ζευγάρι. Είχαν ένα πάθος για πολλά χρόνια. Εγώ που τους έζησα, νόμιζα ότι έτσι είναι όλα τα ζευγάρια. Είχαν λατρεία, πάθος, έρωτα. Μοιράζονταν μια ποίηση στην καθημερινότητά τους, με τον έναν να εξυψώνει διαρκώς τον άλλον. Δεν βαρέθηκαν, δεν ρουτίνιασαν. Αποζητούσαν ο ένας τον άλλον.»
ΘΑΝΑΤΟΣ
Η Φλωρέττα Ζάννα άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, σε ηλικία 83 ετών.
Ταινίες με την FF