Θόδωρος Έξαρχος

Γέννηση: 10 Δεκεμβρίου 1930
Θάνατος : 9 Μαΐου 2009
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 9

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΘΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ #1
play-sharp-fill

ΘΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ #1

Εξαιρετικός και ανήσυχος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, ο Θόδωρος Έξαρχος ευδοκίμησε και στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία, προσφέροντάς μας πολύτιμο έργο.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1930 στην Κέρκυρα και καταγόταν από πολιτική οικογένεια των Τρικάλων, με αποτέλεσμα όλοι να θέλουν να γίνει δικηγόρος ή πολιτικός. Όταν ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και εργάστηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα ως καλλιτεχνικός συντάκτης, αλλά και ως μεταφραστής σε περιοδικά. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με δασκάλους τους Δημήτρη Ροντήρη και Δημήτρη Χορν.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ & Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1951, παίζοντας στο έργο «Βροχή» με το θίασο της Κυρίας Κατερίνας. Υπηρέτησε το θέατρο για περισσότερα από πενήντα χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του πολλούς και σημαντικούς ρόλους.

Στην μακρόχρονη πορεία του, συνεργάστηκε με όλο το εγχώριο θέατρο, από το Εθνικό ως το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και το ΔΗΠΕΘΕ. Μερικές από τις παραστάσεις που τον έκαναν να ξεχωρίσει ήταν «Η Τραγωδία του Λόρδου Μπάυρον», «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Η Κυρά της Θάλασσας», «Οιδίπους Τύραννος» και «Τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού».

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου του Στέφανου Ληναίου. Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 2005 στο έργο «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν.

Παράλληλα με το θέατρο, εργάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο ραδιόφωνο, μετέφρασε θεατρικά έργα και υπήρξε μελετητής του θεάτρου, εκδίδοντας βιβλία για την ιστορία και τους ανθρώπους του. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του ήταν και η έκδοση εγκυκλοπαιδικών λεξικών Ελλήνων ηθοποιών, τα οποία επιμελούνταν επί σειρά ετών, με τίτλο «Έλληνες Ηθοποιοί – Αναζητώντας τις Ρίζες» και «Έλληνες Ηθοποιοί – Η Γενιά μας».

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η πρώτη του κινηματογραφική συμμετοχή έλαβε τόπο το 1957, στην ταινία «Της Τύχης τα Γραμμένα». Αν και περισσότερο ηθοποιός του θεάτρου, έπαιξε με συνέπεια σε περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες, σε δεύτερους αλλά ουσιαστικούς ρόλους, βάζοντας τη σφραγίδα του με την επιβλητική παρουσία του. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι του στις ταινίες «Μαντώ Μαυρογένους», «Ηλέκτρα», «Χτυποκάρδια στο Θρανίο», «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», «Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου» και άλλες, ενώ αξίζει να αναφερεθεί τοι συμπρωταγωνίστησε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε 13 ταινίες.

Από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο σινεμά ήταν με την εμβληματική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα» (2003), ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 2006 στην ταινία «Απόστολος και Μόνος» σε σκηνοθεσία Νίκου Καβουκίδη και Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ήταν παντρεμένος με την δημοσιογράφο Ολυμπία Εξάρχου, με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Έξαρχο, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2012 – σε ηλικία 57 ετών – μετά από 14 χρόνια αναπηρίας του εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το πόνημά του «Έλληνες Ηθοποιοί – Αναζητώντας τις ρίζες», το οποίο εξέδωσε το 1997.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Θόδωρος Έξαρχος πέθανε το 2009, σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Ο Θόδωρος Έξαρχος έχει αποδείξει πως διαθέτει, εκτός από το μεράκι και την αγάπη για το θέατρο και την ιστορία του, μια ιστοριοδιφική όσφρηση και μια επιστημονική τιμιότητα.» – Κώστας Γεωργουσόπουλος
«Πίσω από τα στρας και την ακτινοβολία των αστεριών, υπάρχει ο μόχθος πολλών ανθρώπων που δεν έγιναν πρωταγωνιστές, αλλά που και σε αυτούς το θέατρο χρωστάει την ύπαρξή του.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF