Γιώργος Γαβριηλίδης

Γέννηση: 1908
Θάνατος : 23 Ιουλίου 1982
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 13

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ #1
play-sharp-fill

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ #1

Από τους πιο σημαντικούς και ποιοτικούς δευτεραγωνιστές της χρυσής εποχής του κινηματογράφου, ο Γιώργος Γαβριηλίδης πλαισίωσε ιδανικά τα ιερά τέρατα της ελληνικής υποκριτικής, αφήνοντας παρακαταθήκη κλασικές ερμηνείες και ρόλους-αριστουργήματα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1908 και η υποκριτική κυλούσε στις φλέβες του, αφού και οι δυο του γονείς ήταν ηθοποιοί και ανέβαινε από μικρός στο σανίδι μαζί τους, παίζοντας παιδικούς ρόλους. Έτσι, σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε με έπαινο.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ο Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του ‘30 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1947 έγινε συνθιασάρχης με την Μαρίκα Κρεβατά και την Μαρίκα Νέζερ και ακολούθησαν οι αδελφές Καλουτά και η Ρένα Ντορ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς τα έργα πρόζας.

Υπήρξε από τα πρώτα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου από την ίδρυσή του. Υπήρξε συμπρωταγωνιστής της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Κυβέλης, του Δημήτρη Χορν, της Μαίρης Αρώνη και πολλών άλλων μεγάλων ηθοποιών. Τελευταία του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1957 στην παράσταση «Άνθρωποι και παλιάνθρωποι», ενώ από το 1960 αποσύρθηκε από το θέατρο για λόγους υγείας.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η πρώτη κινηματογραφική συμμετοχή του χρονολογείται το 1933, όταν έλαβε μέρος μαζί με τον πατέρα του στην ελληνοτουρκική παραγωγή «Ο Κακός Δρόμος», σε σκηνοθεσία Μουχσίν Ερτουγρούλ και σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου. Ευρέως γνωστός έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 και τη δεκαετία του ‘60, τη χρυσή εποχή του εμπορικού κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Έμεινε αξέχαστος ως Τζον Πάρκερ, Έλλην εξ Αφρικής, στην «Ιταλίδα απ’την Κυψέλη», ως κουφός γαμπρός Χατζηθωμάς στην «Τρελλή Σαραντάρα», αλλά και όταν τσακωνόταν με την κινηματογραφική (και πραγματική) σύζυγό του Μαρίκα Κρεβατά, στην κωμωδία «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε». Είναι πολλοί οι ρόλοι και οι σπαρταριστές του ερμηνείες στα 50 χρόνια προσφοράς του, αποδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο του μεγάλου αυτού ηθοποιού μας.

Συνολικά συμμετείχε σε 47 ταινίες, με τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση το 1973 στην ταινία «Ο Αισιόδοξος» με τον Κώστα Βουτσά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Υπήρξε ο δεύτερος σύζυγος της ηθοποιού, Μαρίκας Κρεβατά. Γνωρίστηκαν στον οπερετικό θίασο του Παρασκευά Οικονόμου και κράτησαν για πολλά χρόνια τη σχέση τους κρυφή. Δεν απέκτησαν παιδιά, ενώ έκαναν κοινές εμφανίσεις στον κινηματογράφο, παίζοντας μαζί σε 21 ταινίες.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης πέθανε τον Ιούλιο του 1982 σε ηλικία 73 ετών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF