Μπέτυ Αρβανίτη

Γέννηση: 4 Αυγούστου 1939
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 9

Αξιόλογη και άκρως γοητευτική ηθοποιός, η Μπέτυ Αρβανίτη είναι κινηματογραφικά συνυφασμένη με ταινίες της Φίνος Φιλμ, αφού μέσα από τις εξαιρετικές της ερμηνείες σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθιερώθηκε, και γνώρισε την καταξίωση.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στις σχολές Καρόλου Κουν, Χρ. Βαχλιώτη και Πέλου Κατσέλη.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ακολούθησε μια σημαντική θεατρική καριέρα, ξεκινώντας το 1962 με έργα όπως: «Λεωφορείο ο Πόθος», «Θείος Βάνιας» και «Μισάνθρωποι».
Το 1987, έχοντας εγκαταλείψει οριστικά τον κινηματογράφο, ίδρυσε τη θεατρική εταιρία «Πράξη» στην οδό Κεφαλληνίας, στην οποία έκανε πραγματικότητα τα όνειρά της. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει σημαντικά έργα, από Ίψεν μέχρι Πίντερ και Φασμπίντερ, σκηνοθετημένα από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες. Η Β΄ Σκηνή που λειτουργεί στο θέατρο της, παρουσιάζει έργα με νέους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών. Το καλοκαίρι του 1990, εμφανίστηκε στην Επίδαυρο, ερμηνεύοντας την Φαίδρα στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1964, στην ταινία «Περάστε την πρώτη του μηνός», ενώ έγινε ευρύτερα γνωστή το 1967, πλαισιώνοντας τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, στην ταινία «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια». Συνολικά, γύρισε πάνω από 25 ταινίες. Στην Φίνος Φιλμ πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από ταινίες, είτε κωμωδίες – όπως η «Νύχτα Γάμου» πλάι στον τότε σύζυγό της και επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση – είτε δράματα, όπως στην ταινία «Θέμα Συνειδήσεως», πλάι στον Νίκο Κούρκουλο. Αξέχαστος έχει μείνει επίσης και ο ρόλος της στην ταινία «Το Κοροϊδάκι της Πριγκηπέσσας», όπου ερμήνευσε μια οικονομικά ξεπεσμένη αρχοντογυναίκα.

Μετά τον κινηματογράφο, ήρθε η εποχή της τηλεόρασης και η δημοφιλής ηθοποιός πέρασε με άνεση και επιτυχία στο νέο μέσο που έφτανε στα σπίτια των Ελλήνων θεατών, μέσα από σειρές όπως ο «Γιούγκερμαν» το 1976, καθώς επίσης και σε επιτυχημένες σειρές του αγγλικού καναλιού BBC, με πιο γνωστή τη σειρά “Who pays the ferryman”.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Είναι παντρεμένη με τον μεταφραστή και πολιτικό μηχανικό Βασίλη Πουλαντζά, με τον οποίο ίδρυσαν την Θεατρική Εταιρεία «Πράξη» και τη στέγασαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης είναι γιος της, από τον πρώτο της γάμο με τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη.
Υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 2000 της απονεμήθηκε το «Θεατρικό Έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη» από το «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο».

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Το πιο μεγάλο μου όφελος από το θέατρο; Το ότι αισθάνομαι πως παρακολουθώ μια ζωή που έχει εξέλιξη. Δεν αισθάνομαι γριά, βιώνω την εξέλιξη του εαυτού μου».
«Σηκώνω ψηλά τον πήχη και για μένα και για όλους όσους αγαπώ. Θεωρώ ότι για να ασχοληθεί κανείς με την Τέχνη, πρέπει να υπομείνει κάθε συνθήκη της φιλοδοξίας του. Μόνο έτσι αξίζει η Τέχνη».
«Ποτέ δεν νοσταλγώ, ούτε κοιτάζω παλιές φωτογραφίες. Δεν με αφορά το παρελθόν, όσο το μέλλον. Θα μου πεις ποιο μέλλον; Το σήμερα. Κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, κάνω σχέδια διαρκώς».

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF