Ανδρέας Φιλιππίδης

Γέννηση: 6 Ιανουαρίου 1919
Θάνατος : 8 Ιανουαρίου 1989
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 8

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ #1
play-sharp-fill

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ #1

Ο Ανδρέας Φιλιππίδης ήταν ένα πολύ καλός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, που τον χαρακτήριζε η απλότητα, η ευγένεια και η αρχοντιά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ο πατέρας του ήταν ο ηθοποιός του μουσικού θεάτρου, Μάνος Φιλιππίδης. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελεύθερο Θέατρο και κάποια χρόνια ήταν θιασάρχης. Εκτός από ηθοποιός ήταν και σκηνοθέτης σε έργα του Τσέχωφ, του Μολιέρου, του Ξενόπουλου και άλλων. Έπαιξε σε περισσότερες από 40 κινηματογραφικές ταινίες, εκλεκτών σκηνοθετών όπως των: Παντελή Βούλγαρη, Ζυλ Ντασέν, Νίκου Φώσκολου, Γιάννη Δαλιανίδη, Ντίνου Κατσουρίδη, Βασίλη Γεωργιάδη, Νίκου Περράκη, Σταύρου Τσιώλη, Ίωνα ΝταΪφά, Μαρία Πλυτά και άλλων.

Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε από το 1970 ως το 1972 σε οκτώ ταινίες. Στην κρατική τηλεόραση έπαιξε σε 30 περίπου ποιοτικές σειρές αλλά και σε πολλές και εκλεκτές θεατρικές παραστάσεις. Υπήρξε και πολύ καλός δάσκαλος της υποκριτικής, διδάσκοντας για 20 χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεοδοσιάδη. Το 1975 εξελέγη αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ηθοποιών.

Πέρα από ηθοποιός υπήρξε και πολύ καλός σκακιστής, πρωταθλητής στο Α’ πρωτάθλημα ηθοποιών το 1972. Το 1985 παρουσίασε στην τηλεόραση την εκπομπή “Τυχερή σκακιέρα” .

Υπήρξε σύζυγος της Δέσπως Διαμαντίδου και της Λίλλης Παπαγιάννη.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF