ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (2022)

finos-film-inline-logo
Εκδηλώσεις / Χορηγίες

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (2022)

Σε μια βαθιά συγκινητική τελετή το Σάββατο 2 Απριλίου στην Ταινιοθήκη, η Φίνος Φιλμ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησαν τον σπουδαίο Γιάννη Βογιατζή με ένα ειδικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα, Σε Βλέπω», της πρωτοβουλίας της ΕΑΚ για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές.
Κατά τη διάρκεια της τελετής πρώτος το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, για μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ακαδημίας, της «οικογένειας του ελληνικού σινεμά», όπως τόνισε, που ξεκίνησε δειλά το έργο της πριν από 13 χρόνια για να φτάσει σήμερα να αριθμεί 590 μέλη, σταθερά εξωστρεφής, ταγμένη στη σύνδεση του παλιού με το νέο, μέσα από δράσεις όπως η ΧΩΡΑ, ΣΕ ΒΛΕΠΩ που αναζωογονούν το ελληνικό σινεμά. Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος μίλησε για την πρώτη του γνωριμία με τον Φιλοποίμενα Φίνο και τη συγκίνησή του για τη βράβευση του Γιάννη Βογιατζή ενός «ηθοποιού με Η κεφαλαίο».
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ, Στάθης Καμβασινός. Με αγάπη και σεβασμό, ο κ. Καμβασινός σκιαγράφησε το προφίλ ενός ηθοποιού «με σπουδαία κωμική φλέβα», του οποίου η ιστορία είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με της Φίνος Φιλμ, έχοντας συμμετάσχει σε 22 ταινίες της, ανάμεσα στις οποίες και το ντεμπούτο του «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο» πίσω στο 1957. Στη συνέχεια τόνισε πως «οι λέξεις όπως ήθος, ευγένεια, αμεσότητα, καλοσύνη και κυρίως ταπεινότητα περιγράφουν στον απόλυτο βαθμό τον άνθρωπο Γιάννη Βογιατζή».
 
Το τιμητικό βραβείο στον κύριο Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή, παρέδωσε η κυρία Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη Marketing της Φίνος Φιλμ. «Δεν νοιώθω σα να βρίσκομαι σε μία συνάντηση αγνώστων αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένειά μου» δήλωσε συγκινημένος ο Γιάννης Βογιατζής. «Οι άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου υπήρξαν η οικογένειά μου, κυρίως του κινηματογράφου μπορώ να πω, γιατί και στο θέατρο κινηματογράφο προσπάθησα να παίξω. Ζητώ συγνώμη για το ρήμα που χρησιμοποιώ» συνέχισε «γιατί ο ηθοποιός δεν πρέπει να παίζει το ρόλο, να διαβάζει κόμματα και τελείες, αλλά να είναι ο ρόλος».
 
Περιτριγυρισμένος από αγαπημένα του πρόσωπα και συναδέλφους του, όπως την Άννα Φόνσου, τον Σπύρο Μπιμπίλα, την Ειρήνη Βαχλιώτη, την Καίτη Ιμπροχώρη, αλλά και τον φωτογράφο Νίκο Καβουκίδη, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον κριτικό Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη και πολλούς άλλους, ο κύριος Βογιατζής μίλησε με βαθιά αγάπη και νοσταλγία για τα χρόνια του στην Φίνος Φιλμ. «Η Φίνος ήταν το σπίτι μας. Ακόμα και τις Κυριακές, μαζευόμασταν στη Χίου 53 όλοι μαζί, ο Φίνος, ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος, η κυρία Τζέλλα. Διδαχτήκαμε εκεί, η Φίνος Φιλμ ήταν ένα μεγάλο σχολείο ανθρωπιάς και γνώσης» είπε. «Εγώ πάντα στην καριέρα μου είχα στο νου μου τα λόγια του Βασίλη Λογοθετίδη. Δεν υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ρόλοι, δραματικοί και κωμικοί, μου έλεγε. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Να μην υποδύεσαι, να μη λες τα λόγια, να είσαι ο μπακάλης, ο μάγκας, ο σαχλός, ο γελοίος. Να είσαι έντιμος, σωστός κι αληθινός και αποκλείεται να κάνεις λάθος». «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και επιτρέψτε μου, ενώ προσπαθώ να μην είμαι συγκινημένος, ετούτη τη φορά έχω συγκινηθεί στ’αλήθεια.»