Στούντιο Σπάτων

finos-film-inline-logo
Στούντιο Σπάτων

Το 1941 ο Φίνος νοίκιασε ένα παλιό τριώροφο κτήριο στην οδό Στουρνάρα 27 για να στεγάσει τη νεοσύστατη κινηματογραφική του επιχείρηση «Φίνος Φιλμ» και τα πρώτα του εργαστήρια. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες του  ελληνοϊταλικού  πολέμου και της γερμανικής κατοχής, η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ, «Η Φωνή της Καρδιάς» προβλήθηκε τον Μάρτιο του 1943 με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό το κτήριο ολοκληρώθηκαν και προβλήθηκαν 17 ταινίες που αποτελούν την ιστορία και την εξελικτική πορεία του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1954, καθώς ο χώρος ασφυκτιούσε στην Στουρνάρα, η επιχείρηση μεταφέρθηκε στο ιστορικό κτήριο της οδού Χίου 53 στον Άγιο Παύλο. Εκεί δημιουργήθηκαν και τα τελειότερα κινηματογραφικά εργαστήρια που διέθετε μέχρι τότε η Ελλάδα, βγάζοντας στο πανί πλήθος ταινιών που θεωρούνταν οι καλύτερες και αρτιότερες παραγωγές της εποχής εκείνης.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Φίνος έβαλε στόχο να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, δημιουργώντας μια ελληνική «Cinecitta», χτίζοντας ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα στούντιο στην Ευρώπη. Έτσι, ξεκίνησε αγοράζοντας σταδιακά γειτονικά αγροτεμάχια στα Σπάτα Αττικής, για να καταφέρει έως το 1964 να έχει στην κατοχή του ένα κτήμα 60 στρεμμάτων. Ύστερα από έρευνες με αρχιτέκτονες και μηχανικούς αλλά και την δύσκολη εξασφάλιση πολλών δανείων και αδειών, ξεκινάει η ανέγερση των κτηρίων.  Στις 15 Απριλίου 1970, ο Φίνος εγκαινιάζει με καμάρι τα υπερσύγχρονα στούντιο στα Σπάτα, βάζοντας την σφραγίδα του σε ένα σημαντικό πολιτισμικό γεγονός για την χώρα.

Σπάτα 1970
Σπάτα 1970
ΣΠΑΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1970

Η διαφορά των νεοσύστατων στούντιο με όλα τα υπόλοιπα της εποχής εκείνης – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια – ήταν ότι λειτουργούσαν με «χολυγουντιανές» προδιαγραφές. Διέθεταν μεγάλη τραπεζαρία για όλους τους συντελεστές, μαγειρείο, μπάνια, θυρωρείο, ξυλουργείο, τεράστιες αποθήκες, αλλά και μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες. Το σημαντικότερο, όμως, όλων ήταν τα δύο γιγάντια πλατό, το καθένα με μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα τεχνικές προδιαγραφές, αλλά και άνετα καμαρίνια με τα μπάνια τους, τα βεστιάρια τους, το φουαγέ τους και πολλές ακόμα ευκολίες.

SPATA-LASKARI
ΣΠΑΤΑ - ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Το όνειρο του Φίνου έβγαινε σιγά σιγά αληθινό, αλλά η υγεία του είχε ήδη κλονιστεί ένα χρόνο πριν από τα εγκαίνια των Σπάτων, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι. Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησε να ασχολείται με πάθος για την ολοκλήρωση του έργου του, και τα κατάφερε. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η υγεία του Φίνου χειροτέρευε, όπως και η πορεία του ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος όλο και έχανε την αίγλη του. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονταν και τα χρέη μεγάλωναν. Τον Ιανουάριο του 1977, ο Φίνος άφησε την τελευταία του πνοή και μαζί του έκλεισε ένα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού σινεμά.

ΣΠΑΤΑ - ΤΖΕΛΛΑ

Την δεκαετία του ’80, η σύζυγος του Φίνου, Τζέλλα, έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να αποπληρώσει τα δάνεια και να κρατήσει την Φίνος Φιλμ ζωντανή. Τα στούντιο στα Σπάτα νοικιάστηκαν για τις ανάγκες νέων παραγωγών και οι ταινίες της Φίνος Φιλμ μεταφέρθηκαν στο νέο μέσο της εποχής, την τηλεόραση.

Μετά το θάνατο της Τζέλλας Φίνου, τον Αύγουστο του 2010, η νέα γενιά της εταιρείας συνέχισε να αξιοποιεί με σεβασμό το έργο της Φίνος Φιλμ αλλά και τα στούντιο των Σπάτων, τα οποία από το 2014 φιλοξένησαν στα ιστορικά πλατό τα γυρίσματα φιλόδοξων και επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών.

ΣΠΑΤΑ - ΟΔΟΣ ΦΦ
ΣΠΑΤΑ - ΣΗΜΕΡΑ