64ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2023

finos-film-inline-logo Εκδηλώσεις / Χορηγίες

64ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2023

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Φίνος Φιλμ απονέμει βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ένας φόρος τιμής στον Φίνο και στο αθάνατο έργο του, στη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της εταιρίας του και πέντε χρόνων αγαστής συνεργασίας με το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη χώρα μας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνώς.

Το Βραβείο Finos Film απέσπασε η ελληνική ταινία «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, Βαρβάρα Δούκα και Φωτεινή Μπαξεβάνη, αποφάσισε να βραβεύσει μία ταινία η οποία με υψηλή αισθητική αξία, συνδέει τον ελληνικό κινηματογράφο με ένα εμβληματικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας, και μέσα από μία απόλυτη εναρμόνιση όλων των συντελεστών, πετυχαίνει να φωτίσει με καίριο τρόπο τον διαχρονικό κύκλο βίας ενάντια στη θηλυκή υπόσταση, που δυστυχώς ως τις μέρες μας δεν έχει κλείσει. Την απονομή του βραβείου έκανε ο εκπρόσωπος της Φίνος Φιλμ Στάθης Καμβασινός, στην Εύα Νάθενα και στον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη.

Ο παραγωγός της ταινίας, Διονύσης Σαμιώτης, ευχαρίστησε τη Φίνος Φιλμ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς αποτελεί μεγάλο πρότυπο». Ευχαρίστησε, ακόμη, την εταιρεία παραγωγής View Master Films και όλους τους συντελεστές της παραγωγής. Η Εύα Νάθενα, με τη σειρά της, ευχαρίστησε θερμά τη Φίνος Φιλμ για το βραβείο, καθώς και τους παραγωγούς της ταινίας. Το βραβείο Finos Film συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο του 64ου ΦΚΘ προβλήθηκε και η ταινία Το Παρελθόν μιας Γυναίκας (1968), σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, τιμώντας την μνήμη της πολυαγαπημένης μας ηθοποιού Μαίρης Χρονοπούλου, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Παράλληλα, η Φίνος Φιλμ στήριξε για μια ακόμα χρονιά το «Crossroads Co-production Forum» της Αγοράς, δίνοντας βήμα σε ανερχόμενους καλλιτέχνες. Φέτος, το βραβείο της Finos Film κέρδισε η ταινία «Μαύρο Νερό», σε σενάριο και σκηνοθεσία Ισαβέλλας Μαργαρά, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3,000 ευρώ. Την απονομή του βραβείου πραγματοποίησε η ambassadorτης Αγοράς, Χαρούλα Αλεξίου.