ΠΡΟΤΟΜΗ ΦΙΝΟΥ – ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

finos-film-inline-logo Εκδηλώσεις / Χορηγίες

ΠΡΟΤΟΜΗ ΦΙΝΟΥ – ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φιλοποίμενα Φίνου, στο πάρκο του Σταθμού Λαρίσης, με παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και πλήθος καλλιτεχνών που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του μεγάλου μας οραματιστή. Ενός ανθρώπου που με πυξίδα το πάθος του για το σινεμά κατάφερε να φτιάξει, να εξελίξει και να απογειώσει τον κινηματογράφο στην χώρα μας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου και ειδικότερα στον πρόεδρο του συνδέσμου Όμηρο Ευστρατιάδη, τον αείμνηστο Τάκη Βουγιουκλάκη και τον κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Βαγγέλη Ηλία και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που παρεβρέθησαν, ξεχώρισαν κάποιοι από τους μεγάλους σταρ της Φίνος Φιλμ, όπως η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Μαρία Ιωαννίδου, η Καίτη Ιμπροχώρη, η Μέλπω Ζαρόκωστα και ο Κώστας Πρέκας. Το παρόν έδωσαν, όμως, και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες και συγγενείς τους όπως η κόρη του Κώστα Βουτσά, Σάντρα, οι κόρες του Ντίνου Ηλιόπουλου, Χίλντα και Εβίτα, η σύζυγος του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και παραγωγός Φοίβη Αγγελοπούλου, ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο φωτογράφος Γιώργος Αρβανίτης, η μακιγιέζ Αργυρώ Κουρουπού, ο ηθοποιός Σταμάτης Γαρδέλης, ο κριτικός κινηματογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδης και ο κινηματογραφιστής και ένας εκ των εμπνευστών του έργου, Νίκος Καβουκίδης. Στο πλευρό της Λίνας Μενδώνη και του Χάρη Δούκα ήταν και ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Όλο το δυναμικό της σημερινής Φίνος Φιλμ έδωσε το παρόν, με τον κ. Στάθη Καμβασινό να ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους τους φορείς για αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.

Οι ομιλίες όλων και ιδιαίτερα της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εξέπεμπαν έναν απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση στο ήθος, την εργατικότητα, την ακεραιότητα και την προσφορά του Φίνου στον ελληνικό πολιτισμό.

Η προτομή βρίσκεται μεταξύ των οδών Ιουλιανού, Μεταξά, Σάμου και Δηληγιάννη, στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα γραφεία και εργαστήρια της Φίνος Φιλμ.