Τάκης Μωράκης

Γέννηση: 15 Αυγούστου 1916
Θάνατος : 26 Οκτωβρίου 1991
Ιδιότητα: Μουσική
Ταινίες με FF: 10

Ο Τάκης Μωράκης είναι από τους λίγους συνθέτες που έγραψαν τόσα πολλά επιτυχημένα και διαχρονικά τραγούδια της ελαφράς μουσικής. Τραγούδια, που απέδωσε μοναδικά με το βιολί του και τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του τις δεκαετίες κυρίως του ’50 και του ’60.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από παιδί ακόμα ξεκίνησε να σπουδάζει βιολί στο Ελληνικό Ωδείο. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα στο Παρίσι και επιστρέφοντας στην Ελλάδα διασκεύασε το δημοτικό τραγούδι «Τσοπανάκος ήμουνα», το οποίο έγινε για πολλά χρόνια το σήμα της ελληνικής ραδιοφωνίας. Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση την έκανε παίζοντας βιολί στην ορχήστρα του κέντρου «Όασις» στο Ζάππειο, αλλά παράλληλα έγραφε και τραγούδια για λογαριασμό όμως… άλλων! Το 1946 ξεκίνησε να υπογράφει τα τραγούδια του, τα οποία πολύ σύντομα έγιναν επιτυχίες, ενώ πολλά έμειναν αθάνατα, όπως το «Ήρθες σαν την άνοιξη», «Για σένα ανθίζει η γη» και άλλα. Στη συνέχεια σχημάτισε δική του ορχήστρα από βιολιά και έκτοτε έπαιζε σε κοσμικά κέντρα, ενώ έγραφε τραγούδια και μουσική για το θέατρο, την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο.

Η μουσική καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε με ταινίες της Φίνος Φιλμ, με πρώτη την «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου το 1955. Συνολικά έγραψε μουσική και τραγούδια για περισσότερες από 25 ταινίες, εκ των οποίων οι 10 της Φίνος Φιλμ.

Το τραγούδι «Τι Είναι Αυτό που το Λένε Αγάπη» ερμηνεύτησε από τη Σοφία Λόρεν και τον Τόνυ Μαρούδα στην αμερικανική ταινία «Το Παιδί και το Δελφίνι» (1957) – πρώτη ξένη παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα και έκανε γνωστή την Ύδρα στο εξωτερικό – και έγινε διεθνής και διαχρονική επιτυχία. Από το 1961 και μετά, κύρια ερμηνεύτρια των τραγουδιών του ήταν η σύζυγός του και γνωστή τραγουδίστρια, Νάντια Κωνσταντοπούλου. Οι συνθέσεις του διακρίθηκαν πέντε φορές στα ετήσια φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (1960 – 1968), ενώ ο Δήμος Αθηναίων του απένειμε το 1962 το πρώτο βραβείο για το τραγούδι «Αθήνα Άνθρωποι Θεοί». Διεθνείς διακρίσεις με πρώτα βραβεία κατέκτησε επίσης στο διεθνές Φεστιβάλ του Βενσάν, καθώς και στο Φεστιβάλ της Πολωνίας το 1964. Με την ορχήστρα του και τη σύζυγό του, Νάντια Κωνσταντοπούλου, έδωσαν πολλές επιτυχημένες συναυλίες στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Ο Τάκης Μωράκης είχε πλούσια δισκογραφία με περισσότερους από δέκα μεγάλους δίσκους. Γιος του είναι ο γνωστός κιθαρίστας της τζαζ, Πρίαμος Μωράκης.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF