Νίκος Γαρδέλης

Γέννηση: 1931
Ιδιότητα: Φωτογραφία
Ταινίες με FF: 28

Από τους σημαντικότερους φωτογράφους της ελληνικής κινηματογραφίας, ο Νίκος Γαρδέλης ήταν διευθυντής φωτογραφίας σε περισσότερες από 70 ταινίες, πολλές από τις οποίες συγκαταλέγονται στις καλύτερες στιγμές του εγχώριου κινηματογράφου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1931 στο Βαρθολομιό Ηλείας και σπούδασε αρχικά ζωγραφική στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Το 1954 συνέχισε τις σπουδές του στη φωτογραφία και την σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Η καλλιτεχνική του ευρυμάθεια έδεσε με το ταλέντο του, και το πρώτο δείγμα γραφής του ήταν απόλυτα πετυχημένο, δίνοντάς του το διαβατήριο για μία συναρπαστική καριέρα στον κινηματογράφο.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το 1956, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Φρίξος Ηλιάδης είδε και εκτίμησε τα πλάνα που είχε τραβήξει ο Γαρδέλης για μια ημιτελή ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, και του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση φωτογραφίας στην ταινία «Γραφείο Συνοικεσίων».

Το 1963 συνεργάζεται ξανά με τον Βασίλη Γεωργιάδη και η φήμη του εξαπλώνεται διεθνώς, όταν η ταινία «Τα Κόκκινα Φανάρια» κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Την επόμενη χρονιά, υπογράφει την φωτογραφία στην ταινία «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη και αναγνωρίζεται πάλι, κερδίζοντας το Βραβείο Φωτογραφίας στο 5οΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1966 δοκιμάζει τις σκηνοθετικές του δυνάμεις με την ταινία «Ξεχασμένοι Ήρωες», μια πολεμική περιπέτεια του Τζέιμς Πάρις. Η ταινία κερδίζει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά ο Νίκος Γαρδέλης αποφασίζει να γυρίσει στην διεύθυνση φωτογραφίας και να μην σκηνοθετήσει ξανά.

Η πόρτα της Φίνος Φιλμ ανοίγει το 1968 με την ταινία «Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα» του Νίκου Φώσκολου και συνεχίζεται με 27 ακόμα ταινίες, σφραγίζοντας με την φωτογραφία του χαρακτηριστικές ταινίες, όπως «Η Παριζιάνα», «Ξύπνα Βασίλη», «Ένας Ξένοιαστος Παλαβιάρης», «Αγάπη για Πάντα», «Η Αμαρτία της Ομορφιάς», «Ένας Νομοταγής Πολίτης» και άλλες.

Ο Νίκος Γαρδέλης εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας και σε δεκάδες ντοκυμαντέρ, ενώ έβαλε την καλλιτεχνική πινελιά του σε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Το Φως του Αυγερινού», «Λούνα Παρκ» και «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά».Παράλληλα, δίδασκε για πολλά χρόνια φωτογραφία στην Σχολή Σταυράκου.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 1963, η ταινία «Τα Κόκκινα Φανάρια», της οποίας υπογράφει την διεύθυνση φωτογραφίας, κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Το 1964, του απονέμεται το Βραβείο Φωτογραφίας στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη.

Το 1966, η ταινία «Ξεχασμένοι Ήρωες», της οποίας υπογράφει την σκηνοθεσία, κερδίζει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.