Λουΐζα Ποδηματά

Γέννηση: 1920
Θάνατος : 9 Μαρτίου 2001
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 5

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ #1
play-sharp-fill

ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑ #1

Η ξεχωριστή καρατερίστα Λουίζα Ποδηματά άφησε τη σφραγίδα της στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση με ρόλους χαρακτηριστικούς, παίζοντας πάντα δίπλα σε σπουδαίους πρωταγωνιστές.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1920 στη Ρωσία. Δεν είναι γνωστό πότε μετακόμισε με την οικογένεια της στην Ελλάδα, αλλά μετά την ολοκλήρωση του σχολείου της φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Αιμίλιο Βεάκη και τον Δημήτρη Ροντήρη.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε τη θεατρική σεζόν 1939-1940, όντως φοιτήτρια ακόμα, με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην παράσταση «Τιμόνι στον Έρωτα» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Επόμενος σταθμός της ήταν το Εθνικό Θέατρο το 1945, στο οποίο θα παραμείνει για οχτώ χρόνια ερμηνεύοντας κλασικούς κυρίως ρόλους.

Από το 1954 αρχίζει να συνεργάζεται με εξαιρετικούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου και να εξελίσσεται σε μια ξεχωριστή καρατερίστα. Ξεχωριστές στιγμές της αποτελούν οι ερμηνείες της στα έργα «Η ώρα της φαντασίας» και «Ωραία μου κυρία» με τον θίασο του Κώστα Μουσούρη, «Οδύσσεια με τον θίασο του Μάνου Κατράκη και «Η μικρή μας πόλη» με τον θίασο της Έλλης Λαμπέτη.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 θα μειωθούν οι εμφανίσεις στο θέατρο, αφού στρέφεται κυρίως στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με τους θιάσους του Δημήτρη Μυράτ και της Άννας Συνοδινού.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της έγινε όταν η Λουίζα ήταν 40 χρονών, με την ταινία «Οικογένεια Παπαδοπούλου». Ακολούθησαν άλλες δέκα ταινίες μέσα στην δεκαετία του ’60, μέχρι να περάσει το κατώφλι της Φίνος Φιλμ το 1972 και να αναγνωριστεί και κινηματογραφικά μέσα από σημαντικές δραματικές ταινίες της εταιρίας.

Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες της στις ταινίες «Η Αμαρτία της Ομορφιάς» (1972), «Ένας Νομοταγής Πολίτης» (1974) και φυσικά στην τελευταία παραγωγή της Φίνος Φιλμ «Ο Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται» (1977), βασισμένη στην μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Λούνα Παρκ» στην οποία η Λουίζα Ποδηματά είχε κατακτήσει το ελληνικό κοινό με τον ρόλο της μητέρας Ασπασίας Καλαντζή.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή της σε περισσότερες από δέκα δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της κρατικής τηλεόρασης, όπως «Κορίτσι της Κυριακής» (1972), «Στησιχόρου ’73» )1972), «Λούνα Παρκ» (1974), «Οι Πανθέοι» (1977), «Η κυρία Ντο-Ρε-Μι» (1983), «Ακριβή μου Σοφία» (1990) και άλλες.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Η Λουίζα Ποδηματά πέθανε στις 9 Μαρτίου του 2001 σε ηλικία 81 ετών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF