Ερρίκος Θαλασσινός

Γέννηση: 1927
Θάνατος : 30 Ιουλίου 2000
Ιδιότητα: Σεναριογράφος, Σκηνοθέτης
Ταινίες με FF: 4

Ο Ερρίκος Θαλασσινός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός και ποιητής, ήταν ένας σεμνός και διακριτικός καλλιτέχνης, που οι ευαισθησίες του, η ποιότητα του και η κουλτούρα του, ήταν αξίες εμφανείς σε ό,τι κι αν καταπιανόταν.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε με σεβασμό στις παραδόσεις του τόπου του. Σπούδασε στην Αθήνα Πολιτικές Επιστήμες (Πάντειο), αλλά και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, όπου και γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίοι επέδρασαν και στην μετέπειτα πορεία του. Το 1957 ξεκίνησε την κινηματογραφική καριέρα του ως βοηθός του Ζυλ Ντασέν στην ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» και στη συνέχεια (1958-59), ως βοηθός σκηνοθέτη του Βασίλη Γεωργιάδη στην ταινία «Καραγκιόζης, ο Αδικημένος της Ζωής», ταινία που ολοκλήρωσε σκηνοθετικά μόνος του.

Το 1960 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ και σκηνοθέτησε σε δικό του σενάριο την αστυνομική ταινία «Ο Θάνατος θα Ξανάρθει», συνεργαζόμενος με εξαιρετικούς ηθοποιούς. Μέχρι το 1986 σκηνοθέτησε συνολικά 44 κινηματογραφικές ταινίες – οι 17 από αυτές με δικά του σενάρια – στις οποίες, είτε ήταν κωμωδίες, είτε δράματα, κυριαρχούσε στις περισσότερες η φιγούρα του τίμιου Έλληνα που προσπαθεί να τα «καταφέρει». Δεν είναι έτσι τυχαίο, ότι ο πιο χαρακτηριστικός ερμηνευτής των ταινιών του ήταν ο Θανάσης Βέγγος.

Από το 1976 ως το 1991 σκηνοθέτησε 10 τηλεοπτικές σειρές, και 5 βιντεοταινίες. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την ποίηση, ενώ από την αρχή της κινηματογραφικής του καριέρας έγραφε τους στίχους για τα τραγούδια των ταινιών του, τα οποία μελοποιήθηκαν από: Μίκη Θεοδωράκη, Χατζή, Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιώργο Χατζηνάσιο, και έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ως το θάνατό του, η ποίηση του κυκλοφόρησε σε εννέα ποιητικές συλλογές, με πρώτη την: «Σχέδια μάνα και δώδεκα χωρισμοί» το 1963. Όπως έλεγε ο ίδιος, η ποίηση ήταν αυτή που στήριζε και ανανέωνε τη ζωή του.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF