Ασημάκης Γιαλαμάς

Γέννηση: 19 Ιανουαρίου 1919
Θάνατος : 19 Οκτωβρίου 2004
Ιδιότητα: Σεναριογράφος
Ταινίες με FF: 5

Πολυσχιδής συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Ασημάκης Γιαλαμάς έγραψε σάτιρες, χρονογραφήματα, θεατρικά έργα, επιθεωρήσεις, σενάρια, παρωδίες, καυτηριάζοντας πάντα τα κοινωνικοπολιτικά απαράδεκτα, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί αρκετές φορές από την εξουσία. Η ζωή του ήταν μοιρασμένη στις εφημερίδες, στα θέατρα, στα κινηματογραφικά στούντιο και στα τυπογραφεία, και με το έργο του δημιούργησε χαρακτηριστικούς ήρωες που άφησαν εποχή.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε το 1909 σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, την Άνω Μέλπεια και τελείωσε το σχολείο στο Μελιγαλά. Στη συνέχεια, ξεκίνησε τις σπουδές στου στη Νομική Αθηνών, αλλά αναγκάστηκε να τις διακόψει για βιοποριστικούς λόγους και ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία.

Ξεκίνησε ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Ακρόπολις» και αργότερα ως χρονογράφος στις εφημερίδες «Εσπερινή», «Ελληνική», «Βραδυνή», «Ελεύθερη Ελλάδα», «Δημοκρατική», «Αυγή» και άλλες, ενώ διετέλεσε βοηθός αρχισυντάκτη στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ».

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το 1940 ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο, όταν συνεργαζόμενος με τον Γιώργο Οικονομίδη και τον Γιώργο Θίσβιο έγραψαν την επιθεώρηση «Πολεμικές Καντρίλιες» που παίχτηκε στο θίασο της κυρίας Κατερίνας. Από τότε, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να γράφει έργα πρόζας και επιθεώρησης είτε μόνος του, είτε μαζί με άλλους, και κυρίως με τον Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίον αποτέλεσαν ένα πολυγραφότατο συγγραφικό δίδυμο. Οι δυο τους έγραψαν περίπου 20 κωμωδίες που οι περισσότερες έγιναν και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το 1954 συνυπογράφει μαζί με τους Κώστα Πρετεντέρη και Γιώργο Οικονομίδη την ταινία «Χαρούμενο Ξεκίνημα» της Φίνος Φιλμ, που θεωρείται προπομπός των μουσικών ταινιών που ακολούθησαν, ενώ την δεκαετία του ‘60 γράφει μαζί με τον Πρετεντέρη το σενάριο τριών θρυλικών ταινιών που λατρεύονται μέχρι σήμερα από το ελληνικό κοινό: «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964), «Τζένη Τζένη» (1966), και «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια» (1967).

Το 1971 κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Ντίνο Κατσουρίδη, για την πολυβραβευμένη ταινία «Τί Έκανες στον Πόλεμο Θανάση». Λίγους μήνες πριν την κατάρρευση της χούντας, συνεργάστηκε με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και δημιούργησαν την ταινία «Δικτάτωρ Καλεί Θανάση» (1973), κλείνοντας το μάτι στο κοινό που διψούσε για κάτι αντιστασιακό.

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς, έγραψε και αρκετά βιβλία όπως: «Ε, Κάτι Κάναμε κι Εμείς», με αναμνήσεις από την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, τη σειρά διηγημάτων «Οι Διπλανοί μας Άνθρωποι», τη συλλογή «Διηγώντας τα, να Κλαις και να Γελάς», «Εις Μνήμην Ανθρώπων», «Έμμετρα» και άλλα, ενώ πολλά έργα του περιέχονται σε χιουμοριστικές ανθολογίες.

Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Διετέλεσε και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ).

“Ο Γιαλαμάς είχε βαθιά καλλιέργεια, υποδομή. Βασιζόταν στην παράδοση της ελληνικής εκπαίδευσης, κουλτούρας και μνήμης και ταυτοχρόνως έδινε στίγματα κοινωνικής κριτικής, σε εποχές δύσκολες, όπου η κοινωνική και πολιτική κριτική σκόνταφτε στη λογοκρισία και στα έντονα πάθη της μετεμφυλιακής εποχής. Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, ο Α. Γιαλαμάς κατόρθωνε να πει το λόγο του, κλείνοντας το μάτι του στο κοινό. Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη του υπαινιγμού της εποχής και η εκπαιδευτική λειτουργία του Α. Γιαλαμά μέσα στην κοινωνία μας.” – Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός θεάτρου

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 1971 κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Ντίνο Κατσουρίδη, για την πολυβραβευμένη ταινία «Τί Έκανες στον Πόλεμο Θανάση».

Το 2004 τιμήθηκε από την ΕΣΗΕΑ για το συνολικό του έργο, μαζί με τους Αλέκο Λιδωρίκη, Αλέκο Σακελλάριο και Δημήτρη Ψαθά.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς πέθανε τον Οκτώβριο του 2004 σε ηλικία 95 ετών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF