Στέφανος Στρατηγός

Γέννηση: 1923
Θάνατος : 6 Απριλίου 2006
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 6

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ #1
play-sharp-fill

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ #1

Ο Στέφανος Στρατηγός ήταν ένας από τους σημαντικούς ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος των ηθοποιών Βασιλείου και Αμαλίας Στρατηγού. Αδελφές του ήταν επίσης οι ηθοποιοί Αλέκα, Στέλλα και Ρένα Στρατηγού, η τελευταία όμως εγκατέλειψε νωρίς το χώρο του θεάματος.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου και ξεκίνησε τη θεατρική του πορεία με τους θιάσους του πατέρα του, περιοδεύοντας στην Ελλάδα. Μετά τα θεατρικά μπουλούκια, συμμετείχε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, ενώ πήρε μέρος σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, δράματα και οπερέτες. Από το 1956 έως το 1959 συνεργάστηκε με το θίασο Χόρν-Λαμπέτη ενώ από το 1960 και για δυο χρόνια συνεργάστηκε με το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου. Το 1963 συγκρότησε δικό του θίασο με την πρώτη σύζυγό του, και επίσης ηθοποιό, Γκέλυ Μαυροπούλου, και ανέβασαν έργα διαφόρων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, πολλά από τα οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος. Η θεατρική του πορεία συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, συνεργαζόμενος με μεγάλους ηθοποιούς όπως, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Νίκο Ξανθόπουλο και τον Θανάση Βέγγο, που περιόδευσαν μαζί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1948 στην ταινία της Φίνος Φίλμ «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», πλάι στον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη, και ακολούθησαν πολλές ακόμα ταινίες, κωμωδίες και δράματα, όπως “Αστέρω” και “Ο Παπαφλέσσας”. Αξέχαστη έχει μείνει η ερμηνεία του στην ταινία “Ο Ατσίδας”, στην οποία μαθαίνει στον Ντίνο Ηλιόπουλο την μέθοδο “Στρίβειν δια του αρραβώνος”.
Συνολικά έπαιξε σε 85 ταινίες, ενώ κάποιες από αυτές σκηνοθέτησε ο ίδιος. Επιτυχημένη καριέρα ακολούθησε και στον χώρο της τηλεόρασης συμμετέχοντας σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές.
Ο Στέφανος Στρατηγός ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους καρατερίστες του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, κυρίως σε ρόλους σκληρού και αδίστακτου ανθρώπου. Αγαπητός σε όλους και με ξεχωριστό ήθος, έφυγε για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 83 ετών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF