Γιώργος Μουζάκης

Γέννηση: 15 Αυγούστου 1922
Θάνατος : 27 Αυγούστου 2005
Ιδιότητα: Μουσική
Ταινίες με FF: 4

Τον αποκάλεσαν βασιλιά της επιθεώρησης, χρυσή κορνέτα, άρχοντα της ζωντανής μουσικής, μοναδικό ενορχηστρωτή. Το πιο σημαντικό όμως είναι, οτι οι μελωδίες του αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του ελαφρού τραγουδιού, παραμένοντας διαχρονικές και πάντα επίκαιρες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών. Αργότερα συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στην Αυστρία και τη Γερμανία. Το 1938 εμφανίστηκε σαν τρομπετίστας και το 1940 ίδρυσε δική του ορχήστρα. Εκτός από εξαιρετική τρομπέτα, έπαιζε πιάνο, φλίκορν και τρομπόν. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1946. Έγραψε μουσική και τραγούδια για πάνω από 200 θεατρικές παραστάσεις και για 60 περίπου κινηματογραφικές ταινίες. Τα τραγούδια του κυκλοφόρησαν σε πολλούς μεγάλους δίσκους, ερμηνευμένα από εκλεκτούς τραγουδιστές όπως: Τζίμης Μακούλης, Σώτος Παναγόπουλος, Άντζελα Ζήλια, Γιοβάννα, Forminx και άλλοι. Πέρα από την ελαφρά μουσική, συνέθεσε και μια συμφωνία, μια σουίτα και μια λαϊκή όπερα. Το 1954 έγραψε τη μουσική για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Ωραία των Αθηνών», το τραγούδι της οποίας «Μάμπο Μπραζιλιέρο», αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε όσο λίγα εκείνης της εποχής. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε σε τρεις ακόμα ταινίες: «Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά» (1955), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός» (1961), «Η Βίλλα των Οργίων» (1966).

Μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του είναι: «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά», «Όπου κι αν πας θα θυμάσαι», «Απόψε θα’ θελα», «Παλιά γειτονιά», «Βίρα τις άγκυρες», «Δεν πάω σπίτι μου απόψε», «Σκλάβα» και πολλά ακόμη άλλα. Το τραγούδι του «Καλώς όρισες έρωτα» συμπεριλήφθηκε σε δίσκο του Φρανκ Σινάτρα το 1968. Συνέθεσε επίσης τον Ύμνο του Παναθηναϊκού. Με την ορχήστρα του έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Μουσουργών και του Πανελληνίου Συλλόγου. Ανάμεσα στις διακρίσεις που κατέκτησε ήταν και το Α΄ Βραβείο Ενορχήστρωσης σε φεστιβάλ της Πολωνίας το 1966, καθώς και το Α΄ Βραβείο τραγουδιού στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1967. Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε το 2003 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Φοίνικα.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF