Βαγγέλης Σειληνός

Γέννηση: 12 Απριλίου 1936
Θάνατος : 2 Μαΐου 1998
Ιδιότητα: Ηθοποιός, Χορογραφία
Ταινίες με FF: 11

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ #1
play-sharp-fill

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ #1

Ο Βαγγέλης Σειληνός, με πραγματικό όνομα Βαγγέλης Βασιλάτος, ήταν πολισχιδής καλλιτέχνης με ταλέντο και έντονο ταμπεραμέντο. Αεικίνητος και θεαματικός χορευτής, ευφάνταστος χορογράφος, ηθοποιός με άνεση και ζωηράδα στις ερμηνείες του, και ακόμα καλός σκηνογράφος και σκηνοθέτης.
Γεννήθηκε στην Αίγινα και μεγάλωσε στο Μεταξουργείο. Από την εφηβεία του κιόλας, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, έχοντας το μικρόβιο του χορού, γυρνούσε στα κλαμπ και χόρευε ασταμάτητα. Σε κλαμπ τον ανακάλυψε και ο μεγάλος χορευτής και χορογράφος της εποχής εκείνης, Μανώλης Καστρινός, ο οποίος έψαχνε νέα παιδιά για το μπαλέτο του, και τον κάλεσε να σπουδάσει στη σχολή του. Εκτός από την σχολή του Καστρινού, σπούδασε επίσης χορό με την Τατιάνα Βαρούτη, την Ραλλού Μάνου και τον Άγγελο Γριμάνη.
Την πρώτη του θεατρική εμφάνιση ως απλός χορευτής, την πραγματοποίησε το 1954 στην επιθεώρηση «Όσα Παίρνει ο Άνεμος». Συνέχισε να παίζει και να χορεύει στις επιθεωρήσεις, ενώ το1957 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Θεία από το Σικάγο». Αν και η μεγάλη του αγάπη ήταν το σανίδι, από το 1962 και μετά έγραψε, παράλληλα με τη θεατρική, και μία γεμάτη κινηματογραφική καριέρα με απόλυτη επιτυχία. Έχει γυρίσει 30 ταινίες, από τις οποίες οι 10 στη Φίνος Φιλμ, στις οποίες και ξεδίπλωσε το ταλέντο του, είτε σαν ηθοποιός είτε σαν χορευτής-χορογράφος. Ξεχωρίζουν: «Ο Ξυπόλυτος Πρίγκηψ», «Γοργόνες και Μάγκες» και «Μαριχουάνα Στοπ», στις οποίες είχε και τις δύο ιδιότητες. Ο Βαγγέλης Σειληνός είχε την τύχη στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και αφού είχε γίνει πρωταγωνιστής, να έχει δίπλα του την εξαιρετική Ελένη Προκοπίου, με την οποία αποτελούσαν για πέντε χρόνια ένα από τα κορυφαία χορευτικά ζευγάρια του θεάτρου και του κινηματογράφου. Όταν η Ελένη Προκοπίου αποσύρθηκε, την θέση της πήρε η Μαρία Ιωαννίδου.
Ο Βαγγέλης Σειληνός κατάφερε να δώσει την φλόγα και την πείρα του σε πολλές θεατρικές επιτυχίες, με χαρακτηριστικές παραστάσεις τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1994, «Ο καλός στρατιώτης Σβέϊκ» το 1996.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF