Λάκης Κομνηνός

Γέννηση: 4 Ιουνίου 1944
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 5

Με αριστοκρατικό παρουσιαστικό αλλά και χαρακτηριστικά γοητευτική φωνή, ο Λάκης Κομνηνός συνέθεσε με τις εκφραστικές ερμηνείες του ένα κινηματογραφικό προφίλ με έντονα τα στοιχεία του γενναίου, μα συνάμα ευαίσθητου και ερωτικού άντρα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Άγρα, κοντά στην Ερεσσό της Λέσβου και το πραγματικό του όνομά ήταν Απόστολος (Λάκης) Παστός. Μεγάλωσε στην πόλη της Μυτιλήνης και μέσα στης “αταξίες” της μαθητικής του ζωής ήταν να πηγαίνει κρυφά στον κινηματογράφο. Όταν ήταν σε εφηβική ηλικία η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα κι εκείνος για να τη στηρίξει δούλευε το πρωί σε διάφορες εργασίες και παρακολουθούσε το βράδυ μαθήματα στο 7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου. Από νωρίς είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός και έχοντας μετακομίσει στην Αθήνα γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη πριν τελειώσει καν το σχολείο. Μετά από δύο χρόνια μεταπήδησε στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη απ’ όπου αποφοίτησε και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αργότερα στην καριέρα του παρακολούθησε για τρία χρόνια (1972-1974) μαθήματα κινηματογράφου στην Ακαδημία Τεχνών του Ιλινόις.

Το ξεκίνημα της καριέρας του ήρθε σε ηλικία 17 ετών όταν ο Φιλοποίμην Φίνος – με τον οποίον είχε οικογενειακή γνωριμία – τον σύστησε στον Γιάννη Δαλιανίδη ώστε να πάρει δοκιμαστικά ένα μικρό ρόλο σε μια από τις επόμενες ταινίες της Φίνος Φιλμ. Έτσι το 1964 ο Λάκης Παστός κάνει την πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση στον «Εγωϊσμό» ενώ πολύ σύντομα άλλαξε το επίθετό του σε Κομνηνός.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στην τραγωδία «Αντιγόνη» με τον θίασο της Άννας Συνοδινού, στην παράσταση που εγκαινίασε το θέατρο του Λυκαβηττού το 1965. Παρέμεινε δραστήριος στο “σανίδι” με επιλεκτικές όμως συμμετοχές καθώς προτίμησε να δώσει βάρος στις άλλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μετά το ξεκίνημά του με τον «Εγωϊσμό» (1964) του Γιάννη Δαλιανίδη ακολούθησαν ρόλοι σε ταινίες άλλων παραγωγών («Γλυκειά, Γλυκειά Μου Αγάπη», «Ένοχοι») πριν επιστρέψει στη Φίνος Φιλμ με αποκλειστικό συμβόλαιο. Συμμετέχει στις ταινίες «Αγάπη και Αίμα» (1968) και «Τα Δυο Πόδια Σε Ένα Παπούτσι» (1969) ενώ συνεργάστηκε δύο ακόμα φορές με τον Γιάννη Δαλιανίδη στο «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» και φυσικά στο αξέχαστο «Γοργόνες και Μάγκες» (1969) στο πλευρό της Μαίρης Χρονοπούλου.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του με τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής της εποχής, ο Λάκης Κομνηνός λειτουργούσε πιο ελεύθερα στις επιλογές των ρόλων του. Κάπως έτσι προέκυψε και η συμμετοχή του στην εμβληματική αισθηματική ταινία «Εκείνο το Καλοκαίρι» (1971) δίπλα στην Έλενα Ναθαναήλ. Η ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη σημείωσε τεράστια επιτυχία, με τους δύο πρωταγωνιστές να σηκώνουν το βάρος της πλούσιας και προχωρημένης για την εποχή παραγωγής του Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Την ίδια περίοδο στην κινηματογραφική δραστηριότητα του Λάκη Κομνηνού συγκαταλέγονται αρκετές ιστορικές και πολεμικές ταινίες, όπως «Οι Γενναίοι του Βορρά» (1970), «28 Οκτωβρίου Ώρα 5.30» (1970), «Η Χαραυγή της Νίκης» (1971), «Παύλος Μελάς» (1974) και «Δολοφονήστε τον Μακάριο» (1975).
Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 2015 στην ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης».

Επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια στις ΗΠΑ, ο Λάκης Κομνηνός ίδρυσε το 1975 την εταιρεία παραγωγής Πανθέαμα (η οποία από το 1996 συνέχισε ως Media Team). Η εταιρία είχε αρχικά θεατρική δραστηριότητα και για αρκετά χρόνια είχε υπό τη διεύθυνσή της τα θέατρα «Μετροπόλιταν», «Καλουτά», «Χατζηχρήστου» και «Ακροπόλ». Από τη δεκαετία του 1980 μέσα από την εταιρία του ασχολήθηκε ενεργά και σε βάθος με την αποτύπωση της ιστορίας και της παράδοσης της χώρας μας μέσα από 200 και πλέον ντοκιμαντέρ, σε πολλά εκ των οποίων ανέλαβε και χρέη αφηγητή με τη χαρακτηριστική ζεστή φωνή του. Το 1990 έκανε τη μοναδική σκηνοθετική απόπειρα της καριέρας του, στην ταινία «Το Επόμενο Θύμα», με πρωταγωνιστή τον ίδιο στο ρόλο ενός πατέρα που αναζητά τα αίτια της αυτοκτονίας του γιου του.

Το 1981 ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή στην ΥΕΝΕΔ και έγινε ο πρώτος μη στρατιωτικός σε αυτή τη θέση. Παρέμεινε ως το Νοέμβριο του 1982 όταν η ΥΕΝΕΔ μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο Λάκης Κομνηνός έκανε δύο γάμους: με την ηθοποιό Ντίνα Τριάντη με την οποία απέκτησε δύο γιούς, τον Γιώργο και τον Γιάννη, και με τη δημοσιογράφο Τζόρτζια Κοντράρου με την οποία απέκτησε ένα γιό τον Δημήτρη.

Σήμερα, ο Λάκης Κομνηνός μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Μάνης. Έχοντας πια αποτραβηχτεί από τον κινηματογράφο, αφιερώνει το χρόνο του στην οικογένειά του αλλά και στο κυνήγι, που είναι η μεγάλη του αδυναμία.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Λάκης Κομνηνός έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καστοριάς για την προσφορά του στην προβολή της πόλης και της ιστορίας της. Έχει επίσης τιμηθεί και από τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονικού Αγώνα.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Ο Φίνος ήταν ένα θεός της κινηματογραφίας. Περπατούσε, σκεπτόταν και έφτιαχνε μόνο για το κινηματογράφο. Όλη του η ζωή ήταν για τον κινηματογράφο. Κατά την άποψή μου είναι ο πατέρας της Ελληνικής κινηματογραφίας»
«Υποδύθηκα ρόλους κακών που απέρριπταν άλλοι συνάδελφοι κι έγινα αγαπητός στο ελληνικό κοινό.»
«Πάντα μου άρεσε να ψάχνω και να βρίσκω κάτι πολύτιμο. Αν δεν γινόμουν ηθοποιός, θα γινόμουν ανασκαφικός αρχαιολόγος»
«Τα ντοκιμαντέρ είναι το πιο σημαντικό έργο που έχω κάνει υπό το γενικό όρο καλλιτέχνης.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF