Κυβέλη Θεοχάρη

Γέννηση: 13 Σεπτεμβρίου 1924
Θάνατος : 7 Φεβρουαρίου 2017
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 4

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΚΥΒΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ #1
play-sharp-fill

ΚΥΒΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ #1

Εγγονή της μεγάλης Κυβέλης και εκλεκτή ηθοποιός και η ίδια, η Κυβέλη Θεοχάρη έκανε μια σύντομη αλλά σημαντική πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, με απολαυστικές ερμηνείες.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μητέρα της ήταν η πρωταγωνίστρια του θεάτρου, Μιράντα Μυράτ, και γιαγιά της η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Κυβέλη. Οι καλλιτεχνικές επιρροές ήταν βαρύτατες και σίγουρα επηρέασαν την απόφασή της να ασχοληθεί με την υποκριτική.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε με το θίασο της Κατερίνας στο έργο της Εμέ Στιούαρτ «Ταξίδι Αναψυχής» (1954). Την επόμενη χρονιά, συμμετείχε στο θίασο της μητέρας της και του Λάμπρου Κωνσταντάρα στα έργα «Δύο Άσπρα Τριαντάφυλλα» της Ντόντι Σμιθ και «Οι Μαιτρέσσες του Μπαμπά» του Ζακ Ντεβάλ. Παράλληλα, έλαβε μέρος στις «Ποιητικές Απογευματινές» που διοργάνωνε η Μιράντα Μυράτ στο Θέατρο «Κυβέλης» στην πλατεία Συντάγματος. Το 1956, συνεργάστηκε με το θίασο Ηλιόπουλου-Φωτόπουλου, παίζοντας στις κωμωδίες «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου και «Μια Τσουκνίδα στις Βιολέτες» του Χρήστου Γιαννακόπουλου. Ακολούθησε η συνεργασία της με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη (1957-1959), με τα έργα «Το Τιμόνι του Έρωτα» του Παναγιώτη Καγιά και «Ο Ηλίας του 16ου» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η σταδιοδρομία της στο θέατρο θα σταματήσει στις αρχές του 1960. Θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια – συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες. Αργότερα, θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του, και θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έως το 1999. Τέλος, πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυβέλης στην Ερμούπολη της Σύρου.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

H πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1955 στην «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, στον ρόλο της Σταυρούλας. Ακολούθησε η σπουδαία ταινία «Η Άγνωστος» (1956), στην οποία είχε την τιμή να παίξει τον ρόλο της Ευτυχίας δίπλα στην γιαγιά της Κυβέλη, στην μοναδική ταινία που συμμετείχε η μεγάλη πρωταγωνίστρια. Ακολούθησαν άλλες πέντε ταινίες και το 1963 αποφάσισε να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο.

Το καλοκαίρι του 2014, σε ηλικία 90 ετών, επέστρεψε στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην μικρού μήκους ταινία «Οι Κόρες του Χάους» του Alessandro Spiliotopoulos, μια συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Κυβέλη και της Tetrafillon Films, που πραγματεύεται την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Από τον πρώτο της γάμο με τον ομογενή εκ Κωνσταντινουπόλεως Γιάννη Στεφανίδη, απέκτησε την κόρη της Βαλεντίνη Στεφανίδη-Ποταμιάνου. Δεύτερος σύζυγός της ήταν ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Τίτος Ζωγραφίδης (1914-1981).

ΘΑΝΑΤΟΣ

Η Κυβέλη Θεοχάρη πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα σε ηλικία 92 ετών και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF