Γιώργος Μιχαλακόπουλος

Γέννηση: 28 Φεβρουαρίου 1938
Θάνατος : 16 Δεκεμβρίου 2023
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 3

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ #1
play-sharp-fill

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ #1

Σπουδαίος ηθοποιός, δάσκαλος και εξαιρετικός άνθρωπος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος είχε τεράστια θεατρική διαδρομή και βαθύ καλλιτεχνικό ταλέντο, χαρίζοντας μας μεγάλες ερμηνείες με ποιότητα και ήθος. Στον κινηματογράφο θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον γλυκύτατο ποιητή Φανφάρα από την ταινία «Ξύπνα Βασίλη».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα μαζί με τις τρεις αδελφές του και πήγε σχολείο στα Εξάρχεια. Εκεί έδωσε και τις πρώτες του θεατρικές παραστάσεις, σαν μαθητής του 5ου Γυμνασίου Αρρένων. Ο πατέρας του ήταν ασυρματιστής και προσπάθησε να τον πείσει να τον ακολουθήσει στα καράβια, αλλά ο νεαρός Γιώργος είχε ήδη επιλέξει την πορεία που θα χάραζε. Μπήκε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και είχε την τύχη να έχει για δάσκαλο τον σπουδαίο Κάρολο Κουν.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1959, ως πρωτοετής σπουδαστής, στις «Όρνιθες» του Καρόλου Κουν στο Ηρώδειο. Παρέμεινε στο Θέατρο Τέχνης μετά την αποφοίτηση του αλλά δυο χρόνια αργότερα μεταπήδησε στον θίασο του Κώστα Μουσούρη, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους μεγάλων συγγραφέων. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους όπως του Δημήτρη Χορν, της Τζένης Καρέζη, της Έλλης Λαμπέτη και άλλων.

Θιασάρχης έγινε το 1973 με την ίδρυση του Θεάτρου Σάτιρας, ερμηνεύοντας σε έργα όπως «Ω, τι κόσμος μπαμπά» του Κώστα Μουρσελά, «Συνεργός» του Ντύρεμαντ, «Βλαβερές συνέπειες του καπνού» του Τσέχωφ. Από το 1975 συνεργάστηκε και με άλλους εκλεκτούς θιάσους σε ποιοτικές παραστάσεις, μέχρι το 1985 που ξεκίνησε η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, παίζοντας από έργα του Σαίξπηρ μέχρι του Ιονέσκο, αλλά και αρχαία δράματα και αριστοφανικές κωμωδίες στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Αρκετές από τις παραστάσεις που συμμετείχε ως ηθοποιός τις σκηνοθετούσε ο ίδιος, όπως έργα των Αριστοφάνη, Όρτον, Κρόκερ, Ιονέσκο, Πίντερ, Τομπίας, Μπάρον και άλλων. Την περίοδο 2013-2014 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε για τρίτη χρονιά, στο πολυβραβευμένο έργο του Τζεφ Μπάρον, «Κάθε Πέμπτη, κύριε Γκρην», ένα έργο που είχε πρωτοανεβάσει με επιτυχία πριν αρκετά χρόνια.

Πέρα όμως από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητές του, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν ένας ενεργός πολίτης ευαισθητοποιημένος στην ουσία των κοινωνικών προβλημάτων. Έτσι, το 1981 ίδρυσε το θεατρικό εργαστήρι στις φυλακές Κορυδαλλού στο οποίο και δίδαξε, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Έχει διατελέσει καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του τμήματος Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το 1964, στην ταινία «Οι Φτωχοδιάβολοι» του Γιάννη Χριστοδούλου, αλλά η μεγάλη του αδυναμία ήταν πάντα το θέατρο και έτσι οι κινηματογραφικές του συμμετοχές ήταν λίγες.
Από τους πιο γνωστούς ρόλους του στο σινεμά ήταν ο ποιητής Φανφάρας στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη» (1969) του Γιάννη Δαλιανίδη. Ξεχωριστοί όμως ήταν και οι ρόλοι του στις ταινίες της Φίνος Φιλμ «Η Ωραία του Κουρέα» (1969) του Ντίνου Δημόπουλου και «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη. Αργότερα και μετά τον θάνατο του Φίνου, έπαιξε στις ταινίες «Ένα γελαστό απόγευμα» (1979) του Ανδρέα Θωμόπουλου, το «Φράγμα» (1982) του Δημήτρη Μακρή, «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και στην βραβευμένη ταινία «Ο Κύριος με τα Γκρι» (1997) του Περικλή Χούρσογλου.

Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν το 2006 στην ταινία «Απόστολος και Μόνος» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με τον Νίκο Καβουκίδη.

Στην τηλεόραση άφησε το στίγμα του στο ευρύ κοινό, αφού από το 1972 ως το 1974 αποτέλεσαν μαζί με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο τα δύο πρόσωπα της θρυλικής σειράς «Εκείνος κι Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά. Με αυτή τη σειρά έγινε γνωστό το μεγαλείο του ταλέντου του σε ένα ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για μια σειρά που έγραψε ιστορία και δυστυχώς δεν διασώθηκε από τα αρχεία της κρατικής τηλεόρασης, για αυτό και το 1987 γυρίστηκαν σε remake κάποια από τα επεισόδια με τους ίδιους ηθοποιούς.

Ακολούθησαν περίπου 15 εκλεκτές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες συμμετείχε, με τελευταία τον «Ψεύτη Παππού» το 2006, την οποία και σκηνοθέτησε.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Αθηνά Μιχαλακοπούλου, ένα από τα πιο αγαπημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια για εξήντα χρόνια. Κουμπάροι στο γάμο τους ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Απέκτησαν δύο κόρες, την Ιωάννα – σκηνοθέτης που είχαν συνεργαστεί σε παραστάσεις – και την Ελένη, η οποία είναι ζωγράφος.

Σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε πει για την γυναίκα του: «Είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Συνέχεια τον ανακάλυπτα και τον ανακαλύπτω. Δεν έχει σταματήσει αυτός ο διάλογος. Οχι, δεν είναι καθόλου κουραστικό να είσαι με τον ίδιο άνθρωπο, μια χαρά είναι.»

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 1989 κατέκτησε το Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου Καρόλου Κουν.

Το 1992 κέρδισε το βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για την τηλεοπτική σειρά «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά».

Το 2000 κέρδισε το βραβείο «Αιμίλιος Βεάκης».

ΘΑΝΑΤΟΣ

O Γιώργος Μιχαλακόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 85 ετών.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Υπάρχουν ρόλοι που θα μπορούσα να τους είχα κάνει καλύτερα. Οχι, ποτέ δεν έχω φτάσει στο απόλυτο. Αν είχα φτάσει, θα είχα πεθάνει.»
«Πώς χτίζεται ένας ρόλος; Σιγά-σιγά, όπως με την κολύμβηση. Βάζεις το δαχτυλάκι σου, το πόδι σου μετά. Ποτέ δεν πας κατευθείαν στα βαθιά. Πνίγεσαι. Βλέπεις τη θερμοκρασία. Δεν ορμάω. Μου παίρνει πολύ χρόνο, αλλά αυτός ο χρόνος με χτίζει.»
«Αν ξεκινήσεις και πεις «το΄ χω», δεν έχεις τίποτα. Δεν ανακαλύπτεις ούτε σκιές ούτε γωνιές στον ρόλο σου. Τίποτα».
«Από τον Κουν μου έμεινε αυτό που μας έλεγε, ότι η δουλειά είναι το κυρίαρχο στο θέατρο, η επιμονή, να είσαι σχεδόν ασκητής σ΄ αυτό που κάνεις.»
«Πιστεύω ότι η πλατεία που σε παρακολουθεί από κάτω είναι πολύχρωμη και δεν δικαιούσαι να αποκλείεις ανθρώπους.»
«Είμαι βαθύτατα πολιτικό ον. Με θυμώνουν πολλά. Σε ό,τι αφορά την παιδεία της δουλειάς μου, είναι ανύπαρκτη. Τι να συγκρίνω με την εποχή μου, όταν υπήρχε ο Κουν, ο Τσαρούχης, ο Ελύτης, άλλα μεγέθη. Μοιραία εμείς ανατραφήκαμε σε ένα άλλο κλίμα.»
«Τι είναι ταλέντο ούτε τώρα το ξέρω. Αισθανόμουν όμως καλά και ήξερα ότι αυτή είναι η δουλειά μου. Αφιερώθηκα και προχώρησα.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF