Γιάννης Βόγλης
Γέννηση: | 30 Σεπτεμβρίου 1937 |
Θάνατος : | 20 Απριλίου 2016 |
Ιδιότητα: | Ηθοποιός |
Ταινίες με FF: | 3 |
Καταξιωμένος ηθοποιός, ευθυτενής με διαπεραστικό βλέμμα, ο Γιάννης Βόγλης ήταν πάντα συνεπής και πειθαρχημένος στην τέχνη του, ερμηνεύοντας ρόλους απαιτητικούς τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του όταν ήταν παιδί ως ζωηρό, που αρνιόταν να υποταχθεί σε αυτό που έλεγαν “καλό παιδί”. Δεν είχε εκφράσει καλλιτεχνικές ανησυχίες, μέχρι που στο νυχτερινό σχολείο, τις εντόπισε ένας εξαιρετικός φιλόλογος, ο Κοφινάς. Ένα βράδυ, τους πήγε να δούν μια παράσταση στο Ηρώδειο με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη. Τότε ήταν που ομολόγησε στον εαυτό του κι αργότερα στον καθηγητή του οτι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Έτσι, σπούδασε στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη, από την οποία αποφοίτησε με αριστεία. Την περίοδο 1965-66, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν στο έργο «Η Άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό το άγρυπνο σκηνοθετικό βλέμμα του Καρόλου Κουν. Μαθητής ακόμα στη σχολή, βρέθηκε και στα ιερά χώματα της Επιδαύρου, στον θίασο της «Ορέστειας» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Έκτοτε, συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως την Έλλη Λαμπέτη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Μάνο Κατράκη και τον Αλέξη Σολωμό, ενώ ένας από τους ρόλους που είχε ενσαρκώσει πολλές φορές με επιτυχία ήταν εκείνος του «Αγαμέμνωνα» στο αρχαίο δράμα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε δικό του θίασο, ενώ την περίοδο 1974-1978 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αλλά και με τον θέατρο Πράξις της Μπέτης Αρβανίτη. Την δεκαετία του ’80, υπήρξε ιδρυτής του καλλιτεχνικού οργανισμού «Ανατολή», με σημαντικές παραγωγές όπως «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς» και «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Από το 2000 έως και το 2005 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στους οργανισμούς Ε.Θ.ΑΛ. της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας, ενώ το 2009 επιλέχθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου και παρέμεινε έως τον Δεκέμβριο του 2011.
Η τελευταία θεατρική του εμφάνιση ήταν το 2015 στην παράσταση «Ο θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, σε έναν εξαιρετικό ρόλο που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς.
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα μικρό ρόλο κομπάρσου στην ταινία «Ερόικα» το 1960, ενώ η πρώτη του επίσημη εμφάνιση έγινε το 1962 στην ταινία «Οι Υπερήφανοι». Το 1966, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν πρωταγωνίστησε στην εμβληματική ταινία «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» στο πλευρό του Νίκου Κούρκουλου και του Μάνου Κατράκη, η οποία κέρδισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Την επόμενη χρονιά πιστοποίησε το ταλέντο του και την υποκριτική του ικανότητα στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Κορίτσια στον Ήλιο», με την ατάκα “Στάσου, μύγδαλα” να έχει μείνει στην ιστορία. Στη Φίνος Φιλμ συμμετείχε σε άλλες δύο δραματικές ταινίες με ανάλογη επιτυχία: «Κατηγορώ τους Ανθρώπους» (1966) και «Βάλτος» (1973), αμφότερες του Ντίνου Δημόπουλου.
Ο Γιάννης Βόγλης έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ξένες παραγωγές, όπως στο «Peter and Paul» (1981) δίπλα στον Άντονι Χόπκινς και «Onassis: The Richest Man in the World» (1988) δίπλα στους Άντονι Κουίν και Τζέιν Σέϊμουρ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Με τη σύζυγό του, Μιράντα, γνωρίστηκαν το 1959, στα γυρίσματα της ταινίας «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Έμειναν μαζί 56 χρόνια, μέχρι το θάνατό του και απέκτησαν δύο παιδιά και δύο εγγόνια.
ΘΑΝΑΤΟΣ
Ο Γιάννης Βόγλης έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2016, σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολύμηνη νοσηλεία του, καθώς έπασχε από ειλεό, σκορπίζοντας θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Αποφθέγματα #quotes
«Η ζωή μου μοιάζει με καρδιογράφημα, τα πάνω και τα κάτω. Πάντα τολμούσα. Μόλις ένιωθα τα πόδια μου να βγάζουν ρίζες, δοκίμαζα αλλού.»
«Δεν είμαι θρησκόληπτος. Δεν είμαι θρησκευόμενος. Όμως πιστεύω πως υπάρχει μια υπέρτατη δύναμη που ρυθμίζει όλο αυτό το σύμπαν και την ισορροπία του. Πιστεύω στη ζωή μετά θάνατον. Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο ο κύκλος δεν κλείνει.»
Ταινίες με την FF