Γιάννης Μαρής
Γέννηση: | 28 Ιανουαρίου 1916 |
Θάνατος : | 13 Νοεμβρίου 1979 |
Ιδιότητα: | Σεναριογράφος |
Ταινίες με FF: | 1 |
Ο Γιάννης Μαρής, με αληθινό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος, ήταν ένας δραστήριος δημοσιογράφος και παραγωγικότατος συγγραφέας. Γόνος της πολιτικής οικογένειας των Τσιριμώκων από τη Φθιώτιδα, ανέπτυξε το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα, πλουτίζοντας το για 25 ολόκληρα χρόνια. Το σύνολο του συγγραφικού του έργου, με τα σωστά ελληνικά, απευθυνόταν σε ένα ευρύτερο κοινό της εποχής, με σκοπό να το ψυχαγωγήσει αλλά και να το εξελίξει στη σκέψη και στη γλώσσα. Δεκάδες βιβλία, 20 σενάρια και δύο θεατρικά, πέρα από την αστυνομική πλοκή τους, αποδίδουν όλα την ατμόσφαιρα και τα ήθη της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Γεννήθηκε στη Σκόπελο, επειδή εκεί υπηρετούσε ο δικαστικός πατέρας του. Φοίτησε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και μέχρι τον πόλεμο του ‘40 ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα, πλαισιώνοντας το κόμμα της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Ηλίας Τσιριμώκος με τον Αλέξανδρο Σβώλο το 1941, ενώ αργότερα προσχώρησε στο ΕΑΜ. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει να ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Εργάζεται στην εφημερίδα «Μάχη» ως αρχισυντάκτης, χρονογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Προοδευτικός Φιλελεύθερος», «Ελεύθερος Λόγος», «Αθηναϊκή», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», και στο περιοδικό «Πρώτο».
Το 1953 δημοσιεύεται σε συνέχειες, στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Οικογένεια», το μυθιστόρημά του «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το οποίο σηματοδότησε το ξεκίνημα της σύγχρονης αστυνομική λογοτεχνίας στην Ελλάδα, και με το οποίο και καθιερώθηκε ως ένας από τους πρώτους Έλληνες συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος. Το «Έγκλημα στο Κολωνάκι» γνώρισε από τότε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο σαν βιβλίο αλλά και σαν σενάριο στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση. Μερικές επίσης από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης, βασίστηκαν στα έργα του. Ιδιαίτερα επιτυχημένη θεωρήθηκε η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του «Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη» που προβλήθηκε στην ΕΤ1 το 1985, ενώ επαναλήφθηκε αρκετές φορές.
Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Είχε λάβει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, καθώς και σε ανατολικές χώρες.
Τα μυθιστορήματά του αποτέλεσαν σχολή συγγραφέων, ενώ τα σενάρια του δημιούργησαν το ελληνικό φιλμ νουάρ. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.
Ταινίες με την FF