Μπεάτα Ασημακοπούλου

Γέννηση: 28 Ιουνίου 1932
Θάνατος : 20 Απριλίου 2009
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Ταινίες με FF: 4

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ #1
play-sharp-fill

ΜΠΕΑΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ #1

Με σοβαρό, αρχοντικό και δωρικό στυλ, η Μπεάτα Ασημακοπούλου έχει χαρακτηριστεί η «αρχοντογυναίκα» του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, με την αριστοκρατική της φυσιογνωμία να δικαιώνει τον κολακευτικό τίτλο που της έχει αποδοθεί.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Τάκη Μουζενίδη, με καθηγητές την Ελένη Χαλκούση, τον Γιάννη Φλερύ, την Ελένη Τσουκαλά και άλλους. Ήταν συμμαθήτρια με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Κατερίνα Γώγου.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η πρώτη εμφάνισή της στο θέατρο έγινε το 1955, στη μουσική κωμωδία «Δημόσιο Σκάνδαλο», δίπλα στον δάσκαλό της Τάκη Μουζενίδη σε μία περιοδεία στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε μία μεγάλη καριέρα με τους μεγαλύτερους θιάσους πρόζας του θεάτρου. Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής και στα πέντε ανεβάσματα του θεατρικού έργου «Κρατικές Υποθέσεις» του Λουί Βερνέιγ, με πρώτη το 1962 και τελευταία το 1988, ερμηνεύοντας πάντα τον ρόλο της συζύγου, Κας Ράσσελ. Οι ρόλοι της συζύγου και της αριστοκράτισσας κυρίας ταίριαζαν απόλυτα στο στυλ της Μπεάτας Ασημακοπούλου, για αυτό άλλωστε οι περισσότερες ερμηνείες της ήταν ανάλογων ρόλων.

Το 2000, μετά από εντεκάχρονη απουσία από τη σκηνή, πρωταγωνίστησε στο έργο του Νίκι Σίλβερ «Anorexia Nervosa» που σκηνοθέτησε ο Χρήστος Ευθυμίου στο θέατρο «ΗΒΗ», στο ρόλο μιας ψυχαναλύτριας. Το «Κουαρτέτο πίσω από την αυλαία» του Ρόναλντ Χάργουντ, το 2005, στο θέατρο «Πρόβα», υπήρξε από τις τελευταίες παραστάσεις της.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Την ίδια χρονιά με το ντεμπούτο της στο θέατρο, έκανε και την παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία «Καταδικασμένη κι από το Παιδί της» (1955). Συμμετείχε συνολικά σε 40 ταινίες, 27 από τις οποίες σκηνοθέτησε ο σύζυγός της Ορέστης Λάσκος. Στη Φίνος Φιλμ έπαιξε σε τέσσερεις ταινίες, με πιο σημαντικές της παρουσίες στις ταινίες «Για Ποιον Χτυπά η Κουδούνα» του Λάσκου και «Η Καφετζού» του Σακελλάριου.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκο το 1960 και απέκτησαν ένα γιό, τον Βασίλη.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Η Μπεάτα Ασημακοπούλου έφυγε από τη ζωή το 2009 από καρκίνο και η κηδεία της έγινε στο Κοιμητήριο του Αγίου Δημήτριου Αττικής.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

Ο Λάσκος πάντα έβαζε την ποίηση πάνω από όλα, ακόμα και από μένα, αφού ποίηση άρχισε να γράφει πριν ακόμα γεννηθώ εγώ!
Ο πρώτος μου ρόλος, όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια, ήταν να υποδυθώ έναν καπετάνιο με ρούχα που δανείστηκα από έναν γείτονα.

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF