Άντζελα Ζήλια

Γέννηση: 24 Μαρτίου 1935
Θάνατος : 29 Ιουνίου 2023
Ιδιότητα: Ηθοποιός, Τραγούδι
Ταινίες με FF: 1

finos-film-inline-logo
Αφιερώματα #remembering (1)

ΑΝΤΖΕΛΑ ΖΗΛΙΑ #1
play-sharp-fill

ΑΝΤΖΕΛΑ ΖΗΛΙΑ #1

Σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός, με διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για τις ερμηνείες της κυρίως στο ελαφρύ τραγούδι, υπηρετώντας πιστά την τέχνη της για πάνω από πενήντα χρόνια.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, και έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο, βγαίνοντας από μικρή στο μεροκάματο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Είχε ακόμη τρεις μεγαλύτερες αδελφές.

Εργαζόταν ως πωλήτρια όταν γνώρισε τη Δανάη, καταξιωμένη ήδη τραγουδίστρια που ήταν πελάτισσα του καταστήματος. Η Δανάη ήταν αυτή που στην ουσία έμαθε στην Άντζελα Ζήλεια να τραγουδάει, κάνοντάς της για ένα χρόνο εντατικά μαθήματα. Παράλληλα, πραγματοποίησε και κάποιες σπουδές στη σχολή Ζουγανέα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ & ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Ζήλια εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσω της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1958, με το τραγούδι “Κάθε Όνειρο” του Κώστα Καπνίση. Παράλληλα, τραγουδούσε στο γνωστό μαγαζί της εποχής «Παλιά Αθήνα», μαζί με τον Τώνη Μαρούδα και την Μπελίντα.

Τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνιση της στο θέατρο Περοκέ, όπου ερμήνευε το τραγούδι του Λυκιαρδόπουλου “Πάρε με” στην επιθεώρηση “Πλατς Πλουτς”. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έκανε πολλές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ, Παρκ και Κυβέλη, ενώ παράλληλα ηχογραφούσε δίσκους με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.

Το 1967, στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, απέσπασε το 1ο βραβείο με το τραγούδι “Καλώς όρισες έρωτα” και το 1968 το 2ο βραβείο με το τραγούδι “Χτύπα καρδιά μου” του Γιώργου Μουζάκη αμφότερα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Άντζελα Ζήλια δέχτηκε πολλές προτάσεις για να τραγουδήσει και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία) κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Μάλιστα, στο Φεστιβάλ Σοπότ της Πολωνίας (1966) κατέκτησε το 2ο βραβείο ερμηνείας ανάμεσα σε τραγούδια 42 χωρών με το τραγούδι “Μόρτες” του Γ. Μουζάκη, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε το 1ο βραβείο ερμηνείας σε πολωνική γλώσσα. Στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης, κατέκτησε το 1ο βραβείο με το τραγούδι “Γκρίζα Ματάκια” του Κ. Γιαννίδη.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός και τραγουδίστρια το 1959 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» του Νίκου Τσιφόρου. Στην ταινία αυτή, μαζί με το Τρίο Μπελκάντο ερμήνευσε το τραγούδι «Πινακωτή» που έγινε μεγάλη επιτυχία καθώς και το τραγούδι «Εσύ κι εγώ», αμφότερα του Τάκη Μωράκη.

Ακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία που γύρισε πάνω από 30 ταινίες, με τις περισσότερες από αυτές ήταν παρτενέρ του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου και σχεδόν πάντα τραγουδούσε και από ένα νέο τραγούδι.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε το 1967 τον αγαπημένο της Βασίλη και απέκτησαν μια κόρη λίγα χρόνια αργότερα. Κουμπάρος της και νονός του παιδιού της ήταν ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1ο βραβείο με το τραγούδι “Γκρίζα Ματάκια” στο Φεστιβάλ Μεσογείου της Βαρκελώνης, 1961.
2ο βραβείο με το τραγούδι “Μόρτες” στο Φεστιβάλ Σοπότ της Πολωνίας, 1966.
1ο βραβείο ερμηνείας σε πολωνική γλώσσα στο Φεστιβάλ Σοπότ της Πολωνίας, 1966.
1ο βραβείο με το τραγούδι “Καλώς όρισες έρωτα” στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 1967.
2ο βραβείο με το τραγούδι “Χτύπα καρδιά μου” στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 1968.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Η Άντζελα Ζήλια έφυγε από τη ζωή στις 29 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 88 ετών.

finos-film-inline-logo
Αποφθέγματα #quotes

«Όταν τραγουδάμε, δεν προβάλουμε μόνο την φωνή αλλά και τον στίχο. Πρέπει να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τι λες.»
«Εμένα με έφτιαξε το κοινό και ειδικά το κοινό της Θεσσαλονίκης.»
«Είμαι κατοχικό παιδί και πέρασα δύσκολα χρόνια και φτώχεια. Όταν έχεις μισό και αποκτήσεις ολόκληρο είσαι ευτυχής. Είμαι ολιγαρκής άνθρωπος αρκεί να περνάω καλά.»
«Το “Ζήλια” είναι το πραγματικό μου επίθετο. Το “Λι” με γιώτα.»

finos-film-inline-logo
Ταινίες με την FF