ΜΕΤΕΩΡΑ
play-sharp-fill

ΜΕΤΕΩΡΑ

🇬🇷 Η Ελλάδα της Φίνος Φιλμ
Προορισμός: ΜΕΤΕΩΡΑ, 1958
Το 1957 ο Νίκος Κούνδουρος καταθέτει το σενάριο της ταινίας «Οι Παράνομοι» προς έγκριση στην Επιτροπή Λογοκρισίας. Το σενάριο απορρίπτεται και η ταινία δεν παίρνει άδεια να γυριστεί.
Κούνδουρος και Φίνος αποφασίζουν να ταξιδέψουν στους γυμνούς βράχους των Μετεώρων και να γυρίσουν παράνομα τους… «Παράνομους». Η ολιγομελή ομάδα της FF, φιλοξενείται σε ένα μοναστήρι και τα γυρίσματα ξεκινάνε. Το επιβλητικό τοπίο με την παγκόσμια κινηματογραφική φήμη, επιβεβαιώνει το τολμηρό τους ρίσκο και τον Μάη του 1958 η ταινία προβάλλεται στις αίθουσες, για να κατέβει την επόμενη μέρα μετά από απόφαση της Επιτροπής.
Τα «αιωρούμενα» μοναστήρια στους βράχους των Μετεώρων δεν γνωρίζουν όμως σύνορα, και θριαμβεύουν στο εξωτερικό. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1959 και προβάλλεται στο BBC της Αγγλίας. Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας (1958 – 2008), για να δουν οι Έλληνες σινεφίλ την ταινία στην ολοκληρωμένη της εκδοχή.
Το πέτρινο δάσος των Μετεώρων, όμως, αποτυπώθηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες διεθνώς όπως «James Bond: Για τα μάτια σου μόνο», «Το παιδί και το δελφίνι» με την Σοφία Λόρεν κ.α., με τον απόκοσμο κρεμαστό παράδεισο να συγκινεί ακόμα και τον πιο δύσπιστο κινηματογραφιστή.
#Μετέωρα #Ελλάδα #ΓενικάΑφιερώματα

Δημοσίευση: 05/12/2022