70 ΧΡΟΝΙΑ Η ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
play-sharp-fill

70 ΧΡΟΝΙΑ Η ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνει σήμερα η «Ωραία των Αθηνών», με την Γεωργία Βασιλειάδου να κατακτά το ελληνικό κοινό με την ερμηνεία της ως η πολύφερνη νύφη Αριστέα, και να φανταστεί κανείς ότι ήταν ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος σε κινηματογραφική ταινία.

Ο Νίκος Τσιφόρος εμπνεύστηκε το σενάριο από τα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία που είχε διοργανώσει η εφημερίδα «Το Έθνος» και ο Αχιλλέας Μαμάκης, πείθοντας τον Φίνο ότι η επιτυχία της ταινίας ήταν βέβαιη. Και είχε δίκιο. Στις 15 Μαρτίου του 1954 η «Ωραία των Αθηνών» προβάλλεται στους κινηματογράφους Ρεξ, Πάνθεον και Ιντεάλ και ο κόσμος συρρέει για να την δει.

Η Βασιλειάδου κλέβει την παράσταση αλλά οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας καταφέρνουν να μετατρέψουν την ταινία σε μια από τις πιο διαχρονικές κωμωδίες του αιώνα. Το δίδυμο Φωτόπουλος – Σταυρίδης είναι σε μεγάλα κέφια, ενώ ο Βασίλης Αυλωνίτης περνάει στην ιστορία με τις ατάκες «πνεύμα και ηθική» και «ω ρε πού πάμε». Η παρουσία της Σπεράντζας Βρανά με την μουσική του Γιώργου Μουζάκη προσθέτουν κέφι και μπρίο στην ταινία, για να μας κάνουν εξήντα χρόνια μετά να συνεχίζουμε να σιγοτραγουδάμε με νοσταλγία «αυτό το μάμπο…».

Χρόνια πολλά «Ωραία των Αθηνών»!

#ΗΩραίαΤωνΑθηνών #TheBeautyOfAthens #60years

Δημοσίευση: 13/03/2024